23 Nisan tarihinde, Ankara’daki Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde bir heyecan vardı. Geçtiğimiz yıl kurulan ve kasım ayından itibaren bu özel gün için yoğun bir tempoyla hazırlanan Cumhurbaşkanlığı Çocuk Korosu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Konseri için sahne aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan’ın da bulunduğu ve çocukların çoğunlukta olduğu davetliler, bu önemli ana tanıklık ettiler. O geceyi hazırlayan isimlerle yaptığımız görüşmeler sonucunda, Türkiye Yüzyılı’nın ilk orkestrasının kuruluş hikayesini ve gece yaşanan olayları dinleme fırsatını bulduk.
TBMM’NİN KURULUŞUNUN 105’İNCİ YILINA ÖZEL BİR HEYECAN
Bu anlamlı konser için özel bir çalışma da yapıldı. Cumhurbaşkanlığı’nın öncülüğünde ve Türk Telekom’un destekleri ile hayata geçirilen Cumhurbaşkanlığı Çocuk Orkestrası ve Korosu’nun 23 Nisan’daki ilk konsere özel eserlerin yer aldığı bir plak serisi üretilecek. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 105. yıl dönümüne ithafen toplam 105 adet üretilen bu özel plaktan ilk nüshası, konserin ardından Türk Telekom CEO’su Ümit Önal tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a takdim edildi.
PROF. BURAK TÜZÜN / ORKESTRA ŞEFİ
Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi
BU KORONUN MİSYONU SON DERECE ÖNEMLİ
Müzik dinlemek herkesin ortak noktasıdır. Ancak müzik öğrenimi bazı maliyetler gerektirir. Öncelikle bir müzik aleti temin etmek gerekir ve bunun maliyeti değişkenlik gösterir. Ayrıca, eğer ailenizde müzisyen yoksa, çalgıyı öğrenmek için bir eğitime ihtiyaç duyarsınız ve bu her birey için her zaman mümkün olmayabilir. İşte Cumhurbaşkanlığı Çocuk Orkestrası ve Korosu burada önemli bir rol oynamaktadır. Öncelikle müzik eğitimi konusunda dezavantajlı yetenekleri belirliyor ve bu yeteneklere gereken malzeme ve eğitimi sağlıyor. Çocuklar belli bir aşama kat ettikten sonra grup çalışmaları başlıyor. Kendi çalgısı ile tanışan çocuk, ileride büyük orkestranın parçası olma şansını yakalıyor.
Okul ve komşuluktan gelen arkadaşlarıyla tanışan çocuklar, orkestra ve toplumu benzer şekilde deneyimliyor. Bu tür bir deneyim, bireylerin zamanla çok sesli, çok görüşlü topluma sağlıklı bir şekilde entegre olmasını sağlıyor. Cumhurbaşkanlığı Çocuk Orkestrası ve Korosu’ndan gelecekte sanatçıların yanı sıra sanata düşkün diğer meslek gruplarından bireyler de çıkacaktır. 23 Nisan’da 250 kişilik orkestra ve koro ile ilk konserimizi verdik ve Cumhurbaşkanımızın önünde sahne aldık. Çocuklar yoğun heyecanlarını başarıyla kaldırdılar. Öncesinde, Cumhurbaşkanı’nın varlığı nedeniyle dikkatlerinin dağılabileceği kaygısı aramızda yer alsa da, çocuklarımız etkileyici performans sergiledi. Başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere emeği geçen herkese, bu güzel çocuklarla her hafta sonu vakit geçiren değerli eğitmenlerimize ve çocuklarımızı destekleyen ailelerine teşekkürlerimizi sunuyoruz.
PROF. DR. ZAFER KURTASLAN
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı
KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATACAK OLAN ÇOCUKLARIMIZDIR
Her çocuğun güzelliklerle dolu bir yaşam sürme hakkı vardır ve müzik, bu güzellikleri yaşamımıza dahil etmenin en etkili yollarından biridir. Her çocuğun müzik ve sanatı deneyimleme hakkı vardır. Cumhurbaşkanlığı Çocuk Orkestrası ve Korosu, “Müzik herkes içindir” felsefesi ile hareket ederek çocukların iç dünyalarına hitap eden evrensel