Geçtiğimiz günlerde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli’nin terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’a mecliste konuşma çağrısı yapması, Türkiye gündeminde büyük yankı uyandırdı. Bahçeli’nin bu açıklamasının ardından, eski milletvekili ve Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) eski genel başkanı Ufuk Uras, Bahçeli ile gerçekleştirdiği görüşmeye dair önemli bilgiler verdi. Uras, Miralay Haber.com.tr’den Tolga Şardan’a verdiği röportajda, görüşmenin detaylarına dair açıklamalarda bulundu.
“İLK ADIM OLARAK DEM GRUBUNDA EL SIKTIM”
Uras, Bahçeli ile olan görüşmesinin sürecini şu şekilde anlattı: “Sayın Bahçeli’nin Demokratik Modernite (DEM) grubu ile el sıkışması ve barış çağrısını duymam benim için oldukça önemliydi. Bu durumu, tarihsel bir çağrı olarak değerlendirdim. Daha sonra DEM grubundaki diğer yöneticilerin de bu çağrıya olumlu yanıt vermesini bekledim. Bir af durumunun söz konusu olmasıyla danışmanları aracılığıyla Bahçeli ile görüşmek istediğimi ilettim. Randevu verince de görüşmeye gittim.”
Bahçeli’nin görüşme sırasında kendisine “Beni takip ettiğinizi biliyorum, sizin bu konudaki bakış açınızı önemsiyorum.” dediğini aktaran Uras, Bahçeli’nin 1 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk-Kürt kardeşliği üzerine yaptığı açıklamalara dair düşüncelerini paylaştığını belirtti. Bahçeli, “İlk adım olarak DEM grubuyla el sıktım ve taziye dileklerimi ilettim, ama bizim 50 milletvekilimiz var, şimdi ise AK Parti’nin adım atması gerekiyor.” dedi.
“ÖZEL VE İMAMOĞLU’NUN BU KONUDAKİ TUTUMLARI DA POZİTİF”
Ufuk Uras, Bahçeli’den almış olduğu pozitif yanıtın kendisi için sürpriz olmadığını, çünkü Türkiye’nin çeşitli siyasi renkleri arasında bir mutabakat sağlanmasının önemine vurgu yaparak, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Özgür Özel ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu gibi isimlerin bu konudaki tutumlarının olumlu olduğunu ifade etti.
Uras, “Bir sosyalist olarak radikal milliyetçi bir insanla neden görüştüğüm soruları geliyor. Ben de bunun tam tersine, mutabakat için görüşmek gerektiğine inanıyorum.” dedi. Türkiye’deki kutuplaşmanın, siyasi diyalog kurmayı zorlaştırdığını belirtirken, Bahçeli’nin söylediklerinin bu anlamda önemli olduğunu düşündüğünü aktardı.
“MHP GENEL MERKEZİNE İLK GELİŞİM”
Uras, Bahçeli ile tanışıklıklarının kökenine inerek, 2007’de milletvekili oldukları dönemden bu yana geçen zaman diliminde yaşadıklarından bahsetti. “Bahçeli’yle yan yana olduğum bir törende, o dönem Genelkurmay Başkanlığı tarafından bazı vekillere davet yollanmadığını eleştirmiştim. O günden beri birçok ulusal bayramda yanındaydım.” dedi.
“TÜRKİYE’DE ‘BARIŞ OLSUN’ DEMEK AKP PROPAGANDASI OLMAZ”
Uras, Türkiye’de barışın sağlanması ile ilgili yaptığı yorumların hem AK Parti içinden hem de sosyalist gruplardan eleştirildiğini belirtti. Ancak, “Türkiye’de barış olsun” demenin bir siyasi propagandadan öte olduğunu, yıllardır barış mücadelesi verdiklerini ifade etti. Uras, eleştirilerin yersiz olduğunu düşündüğünü ve bu çabaların toplum için önemli olduğunu