Depresyon tanısı konmuş olan kadınların kalp hastalığı ve felç geçirme riski, zihinsel sağlık bozukluğu tanısı konmuş erkeklere göre daha yüksek çıktı. Tokyo Üniversitesi’nden araştırmacılar, 4,1 milyon kişinin sağlık verilerini analiz ederek depresyon ile kardiyovasküler hastalıklar arasındaki ilişkiyi inceledi.
2005 ile 2022 yılları arasında yapılan analizde, depresyonu olan erkek ve kadınlarda kardiyovasküler hastalık riskinin arttığı ancak kadınlarda daha belirgin olduğu görüldü. Kadınlarda kardiyovasküler hastalık riski yüzde 64 iken, erkeklerde bu oran yüzde 39 olarak belirlendi. Araştırmacılar, kadınların kalp krizleri, felçler ve anjina gibi sorunlara daha yatkın olduğunu belirtti.
Araştırmada görev alan Dr. Hidehiro Kaneko, depresyonlu hastaların karşılaştığı risklere odaklanarak hedefli önleme ve tedavi stratejileri geliştirilebileceğini vurguladı.
Kadınların erkeklere göre daha şiddetli ve kalıcı depresyon belirtileri yaşayabileceği ve bu durumun kalp sağlığını olumsuz etkileyebileceği belirtildi. Kadınların hormonal değişiklikler sırasında depresyona girme olasılığının daha yüksek olduğu ve altta yatan hastalık risk faktörlerine daha duyarlı oldukları ifade edildi.
Depresyonu olmayan kadınlarla karşılaştırıldığında, depresyonu olan kadınların kalp krizi, anjina, felç ve kalp yetmezliği risklerinin daha yüksek olduğu tespit edildi. Benzer şekilde erkekler arasında da depresyonun kalp krizi, anjina, felç ve kalp yetmezliği riskini arttırdığı gözlendi.
Dr. Kaneko, kardiyovasküler hastalık gelişiminde depresyonun önemli bir rol oynadığını ve hastalığın önlenmesi ve yönetilmesi için kapsamlı bir yaklaşımın gerekliliğini vurguladı. Çalışma JACC Asia dergisinde yayınlandı.