USD39,09
%-0.01
EURO44,29
%0.24
CNY5,43
%0.16
GBP52,90
%0.13
EURO/USD1,13
%0.02
BIST9.177,70
%-0.39
Petrol64,32
%1.18
GR. ALTIN4.133,12
%0
BTC4.205.189,77
%-1.1
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yunus Emre Vakfı’nda 400 Milyonluk Yolsuzluk İddiası!

Yunus Emre Vakfı’nda 400 Milyonluk Yolsuzluk İddiası!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yunus Emre Vakfı’nda, naylon fatura kullanılarak 400 milyon liradan fazla yolsuzluk yapıldığı iddialarına dair sürdürülen soruşturmada, Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişleri tarafından hazırlanan rapor, vakfın mali durumunu olumsuz etkileyen faktörleri gün yüzüne çıkardı. Ekim 2023 ile Ağustos 2024 tarihleri arasında vakfın Anka ve Dor Kongre adlı iki firmaya uçak bileti, konaklama ve transfer hizmetleri adı altında toplamda 110 milyon liraya yakın ödeme yaptığı bildirildi. Bu süreçte, firmalardan birinin satın alma dosyasının mevcut olmadığı ve söz konusu işlemlerin doğrudan Almanya’ya aktarıldığı iddiası gündeme geldi. Ayrıca, birçok fatura tutarının gerçek bilet bedelinin çok üzerinde olduğu, bazı durumlarda sapmanın yüzde 100’den fazla olduğu ve yalnızca rezervasyon oluşturulup faturalandırılan işlemlerin dahi ödendiği tespit edildi.

Miralay Haber ÖZEL – Yunus Emre Enstitüsü’ndeki skandalda, Başkan Şeref Ateş’in oğlunun kurduğu bir şirkete sahte belgelerle milyonların peşinden koşulduğu iddia ediliyor.

9 kişi tutuklandı

2007 yılında Türk dil ve kültürünü tanıtmak üzere kurulan Yunus Emre Vakfı’nın enstitüsündeki yolsuzlukların araştırmasına devam ediliyor. Başkan yardımcılarından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın eşi Rahmi Göktaş ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın oğlu Abdullah Kutalmış Yalçın, müfettiş raporunun savcılığa iletilmesinden birkaç gün önce görevlerinden istifa etti. Vakfın Başkanı Şeref Ateş’in istifasının ardından firar ettiği, oğlu Enes Ateş’in de aralarında bulunduğu 9 kişinin gözaltına alınarak tutuklandığı bildirildi.

“Adrese teslim işlemler”

Vakıflar Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu müfettişlerinin hazırladığı raporda dikkat çekici bulgular yer aldı. Vakfın Enes Ateş tarafından kurulduğu belirtilen Han Kültürel Eğitim firmasına 6 ay içinde 58.7 milyon lira ödendiği tespit edildi. Bu firmanın yalnızca ‘sanal ofis’ sahibi olduğu ve ismini Anka Kongre olarak değiştirdikten kısa bir süre sonra vakfa fatura kesmeye başladığı kaydedildi. Alınan tekliflerin formalite olduğu ve “adrese teslim” işlemler gerçekleştirildiği vurgulandı.

Rezervasyona dahi fatura kesilmiş

Anka Kongre’ye herhangi bir sözleşme ya da fiyat araştırması yapılmaksızın yapılan ödemelerin toplamı ise 51 milyon 550 bin lira olarak belirlendi. Firma tarafından kesilen uçak bileti faturalarıyla ilgili olarak Türk Hava Yolları’ndan bilgi istendi. THY’nin müfettişliğe sunduğu bilgilere göre Anka Kongre’nin faturalandırdığı tutarların gerçek bilet bedelinin çok üstünde olduğu açıkça ifade edildi.

Tek çalışanlı firmaya 6 ayda 58.7 milyon ödemişler

Yüksek miktarda fatura kesen Anka Kongre firması, belirli bir dönemde yalnızca bir çalışanı ile faaliyet göstermekteydi. Herhangi bir çalışma ofisi olmayan firmanın 30 Aralık 2023 ile 3 Haziran 2024 tarihleri arasında toplamda 58 milyon 707 bin lira (1 milyon 466 bin dolar) ödeme aldığı tespit edildi.

İşi doğrudan Şeref Ateş vermiş

Yüksek miktarda fatura kesen bir diğer firma olan Dor Kongre Hizmetleri’nin vakfa olan iddialarına yöneltilen raporda, Ekim 2023’te başkan Şeref Ateş tarafından imzalanan sözleşmenin usulsüz olduğu ortaya kondu. Bu firmanın indirimli fatura kesmesine rağmen, herhangi bir satın alma dosyasının bulunmadığı kaydedildi.

10 ayda 51 milyonluk fatura kesmişler

Dor Kongre ile

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yunus Emre Vakfı’nda 400 Milyonluk Yolsuzluk İddiası!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Miralay Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!