Avrupa Birliği Komisyonu, doğal afetler, savaşlar ve jeopolitik krizler gibi karmaşık tehditlere karşı hazırlık stratejisini kamuoyuna sundu.
Yeni strateji, Avrupa’nın çeşitli krizlere karşı daha iyi bir hazırlık seviyesine ulaşmasını hedefliyor.
Kriz anlarında temel toplumsal hizmetlerin sürekliliği sağlanacak. Hastaneler, okullar, ulaşım ve telekomünikasyon gibi hayati hizmetler için gerekli asgari hazırlık kriterleri oluşturulacak.
Avrupa genelinde, su dahil olmak üzere kritik ekipman ve malzeme stoklarının artırılması amacıyla çalışmalar yapılacak.
Ayrıca, halkın acil durumlara karşı daha donanımlı hale gelmesi teşvik edilecek. Bu çerçevede, bireylerden acil durumlarda en az 72 saat boyunca ihtiyaç duyacakları temel malzemeleri bulundurmaları istenecek.
Okul müfredatlarına kriz hazırlığı ile ilgili derslerin eklenmesi düşünülüyor ve “hazırlıklı olma günü” adı altında etkinlikler planlanacak.
Kriz anlarına müdahale konusunda etkin bir koordinasyon sağlanması için gerekli adımlar atılacak.
AB içinde kriz yapılarının entegrasyonunu artırmak amacıyla yeni bir AB Kriz Merkezi kurulması planlanıyor.
Sivil ve askeri işbirliğinin güçlendirilmesi için, Avrupa genelinde silahlı kuvvetler, sivil koruma, polis, sağlık çalışanları ve itfaiyeciler arasında düzenli hazırlık tatbikatları gerçekleştirilecek.
Doğal afetler ve karma tehditler karşısında önleyici tedbirler almak için kapsamlı bir risk ve tehdit değerlendirme sistemi oluşturulacak.
Temel malzemelerin ve hizmetlerin hızla temin edilmesi ile kritik üretim hatlarının korunmasını sağlamak amacıyla işletmelere yönelik acil durum protokolleri geliştirilecek.
Miralayhaber.com