Sakarya’da Nisan ayında meydana gelen soğuk hava ve kar yağışı, çiçek açma dönemindeki fındık bahçelerinde don tehlikesini artırdı. Bu durum, fındıkta rekolte kaybı korkusunu beraberinde getirdi. Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, fındıkta mutlaka bir zarar olacağını ifade ederek, tahribatın boyutunun havaların ısınmasıyla daha net bir şekilde belirleneceğini aktardı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Sakarya da dahil birçok il için kar yağışı uyarısında bulunmuştu. Bahar mevsiminin hâkim olması beklenirken, sabah saatlerinde Sakarya’nın merkezinde başlayan kar yağışı, özellikle şehrin yüksek kesimlerinde ve ilçelerinde hafta boyunca aralıklarla devam etti.
Nisan ayında hava sıcaklıklarının eksi 4 dereceye kadar düşmesi ve beraberinde gelen kar yağışı, çiçek açma dönemindeki fındık bahçelerine olumsuz etki etti. İlkbahar mevsiminde kar yağışının yaşandığı Sakarya’da, çiftçiler rekolte kaybı yaşama endişesi taşıyor.
“Yaş meyve ve sebzede de zarar var”
Akyazı Ziraat Odası ve Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, Nisan ayındaki kar yağışının fındık üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Bayraktar, kar yağışlarının fındık rekoltesinde mutlaka kayba yol açacağını dile getirdi ve şu açıklamayı yaptı:
“Şu an sahadan net bir bilgi yok; ancak sıcaklığın eksi 4 dereceye kadar düşmesi, kesinlikle bir zarar yaratacaktır. Bu durum, sadece Kocaali ve Hendek değil, Sakarya’nın fındık ve meyve üretiminin olduğu tüm bölgelerinde geçerli. Fındık bahçelerinin olduğu her yer bu durumdan etkilenecek. Meyve ağaçlarındaki zarar belirginleşti. Ayrıca, yaş sebzelerde de tahribat mevcut. Fındıkta da zararın olacağı kesindir.”
Bayraktar, birkaç detay daha ekledi:
“Fındıkta çiçek açma döneminde bu kadar düşük sıcaklıkların yaşanması, fındık, meyve ve diğer ekili ürünlerde zarara ve rekolte kaybına sebep olmaktadır. Yüksek kesimlerde soğuk hava nedeniyle çiçek açma süreci gecikebilir; fakat ovadaki tarım arazilerinde çiçek açma süreci başlamıştır. Bu nedenle ovadaki tahribatın yüksek kesimlere oranla daha fazla olacağını öngörüyoruz. Zararın boyutu ancak kar eridikten ve havalar ısındıktan sonra saha çalışmaları ile ortaya çıkacaktır.”
Öte yandan Pamukova ilçesinde de zirai don, meyve ağaçlarına zarar verdi. Zirai don sebebiyle meyve ağaçlarının yüzde 80’i hasar gördü. Pamukova İlçe Tarım Orman Müdürlüğü, sosyal medya üzerinden bir açıklama yayımlayarak, zarar tespiti için teknik ekiplerle saha taramasının devam ettiğini bildirdi.
Açıklamada, “İlçemizde 9-10 Nisan tarihlerinde meydana gelen zirai dondan etkilenen meyve bahçelerinin saha taraması, İlçe Müdürlüğümüzün teknik ekibi tarafından yapılmaktadır. Konu ile ilgili hazırlanacak rapor en kısa sürede İl Müdürlüğümüze iletilecektir.” ifadelerine yer verildi. (DHA)