Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz Bölgesi’ndeki AK Partili milletvekilleriyle AK Parti Genel Merkezinde bir araya geldi. Toplantıda, milletvekillerinin çeşitli sorularını yanıtlama fırsatı buldu.
Türkiye-AB ilişkileri hakkında gelinen son durumla alakalı sorulara yanıt veren Fidan, Avrupa’nın toplumsal yapısının Türkiye gibi bir ülke ile entegre olma isteğinin düşük olduğuna vurgu yaptı. Fidan, “Devletler ve partiler Türkiye’nin AB’ye katılımı konusunda daha olumlu yaklaşımlar sergiliyor. Ancak popülist politikaların etkisiyle, halkın hoşuna gidecek şeyler söyleme kaygısı nedeniyle hamaset ön plana çıkıyor. ABD’nin NATO’dan çıkması, ilişkilerde yeni bir konjonktür yaratabilir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
“ABD’Yİ İKNA ETMEK GEREKİYOR”
Türkiye gazetesinde yer alan habere göre; Fidan, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’yi devralma ve Filistinlileri zorla yerinden etme planı hakkında değerlendirmelerde bulundu. “Arap ülkeleri ile bu konuyu görüştük. Nükleer güce sahip bir ülkenin, yani ABD’nin, İsrail’in arkasında durması en büyük sorun. Bölge ülkeleri, ABD’nin İsrail politikalarını değiştirmesi için çaba sarf edecek.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, “İsrail’in stratejisi bombalama, gıdasız bırakma ve göçe zorlamaktır. Burada ABD’yi ikna etmek çok önemli.” dedi.
“TÜRK JETLERİ İLE İSRAİL JETLERİNİN KARŞILAŞMA İHTİMALİ VAR”
Türk jetleri ile İsrail jetlerinin Suriye’deki operasyonlar sırasında karşılaşma ihtimaline de değinen Fidan, “Bizim jetlerimiz de, İsrail jetleri de bölgedeki operasyonlarda aktif. Geçmişte ABD ve Rusya ile karşılıklı çatışmasızlık mekanizmaları kurmuştuk. Bu mekanizmanın artık İsrail ile de olması gerekiyor. Bu tür teknik düzeyde temaslar önem taşımakta.” şeklinde konuştu.
“PKK’NIN FESİH ÇAĞRISINA UYMASINI BEKLİYORUZ”
Fidan, PYD’nin silah bırakıp Suriye ordusuna katılması ve PKK’nın fesih çağrısını dikkate alacak olması konusunda yakın bir takibe devam ettiklerini belirtti. “PYD, Suriye ile bir anlaşma yaptı ve bu anlaşmanın uygulanmasını izliyoruz. PKK’nın fesih çağrısına uymasını bekliyoruz.” dedi.
“UKRAYNA BARIŞA YAKIN”
Bakan Fidan, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki meselelerin çözülmesi ve barış anlaşmasının imzalanması yönünde umutlu olduklarını vurguladı. Ticaret ve ulaşım koridorlarının faaliyete geçmesinin ise tüm bu süreçlerin ardından gerçekleşeceğini kaydetti. Ayrıca, Rusya-Ukrayna Savaşı’nda Ukrayna’nın barışa daha yakın bir noktada olduğunu sözlerine ekledi.
MSB’DEN SURİYE İLE ÇATIŞMASIZLIK ANLAŞMASI
Millî Savunma Bakanlığı kaynakları, Türkiye ile İsrail arasında yürütülmekte olan çatışmasızlık mekanizmasına ilişkin bilgileri paylaştı. Açıklamada, bu mekanizmanın normalleşme değil, Suriye’deki iki ülke arasında doğrudan bir çatışmayı engellemeye yönelik bir “iletişim ve koordinasyon yapısı” olduğunu ifade etti. Yunanistan’ın Deniz Mekânsal Planlama çalışmaları hakkında da bilgi veren kaynaklar, “Yunanistan’ın deniz yetki alanlarıyla ilgili tek taraflı planlamaları, uluslararası hukuka aykırıdır. Türkiye, bölgede adil ve uluslararası hukuk çerçevesinde bir deniz yetki paylaşımının ancak karşılıklı diyaloğun sağlanmasıyla mümkün olabileceğini savunmaktadır.” şeklinde ekledi.