Ankara’nın Beypazarı ilçesinde, devlet desteğiyle soğuk hava deposu tesisi inşa eden Ahmet Gençer, tarlada kalan sebze ve meyvelerin bozulmadan depolanmasını sağlıyor. Bu tesis, kar, yağmur ve don gibi olumsuz hava koşullarında çiftçilerin tarlaya giremeyeceği dönemlerde dahi yıl boyunca ürün satışı yaparak gelir elde etme imkanı tanıyor.
Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen IPARD Programı aracılığıyla Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), girişimcilere çeşitli sektörlerde hibe destekleri sunmaktadır. Araştırmalar yaparak proje hazırlayan Gençer, TKDK’ya başvurarak yüzde 40 oranında hibe ve KDV muafiyeti avantajlarından faydalandı. 2020 yılında hayata geçirdiği soğuk hava deposu, ilk etapta 3 kişiye istihdam sağlarken, zamanla büyüyerek günümüzde 30 kişiye çalışma imkanı sunuyor. Bu tesis, hem tarlada kalan mahsullerin zarar görmesini engelliyor hem de iklim koşulları nedeniyle oluşan sıkıntılara çözüm sunuyor.
“Başta öz kaynağımız yoktu”
Kamu kurumundaki emekliliğinin ardından babasından devraldığı kooperatifte iş hayatına atılan Gençer, “Kamuda çalışırken üreticilerin sorunlarını biliyordum. Başlangıçta öz kaynağımız yoktu ama devlet desteğiyle bu tesisi kurmayı başardık. Çalışma döneminde ortalama 25-30 kişiye istihdam sağlıyoruz. Çalışanlarımızın yaklaşık 15’i kadınlardan oluşmakta.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
“Depolamanın büyük ihtiyaç olduğunu düşündük”
Gençer, “İklim değişiklikleri nedeniyle mart ayından itibaren tarladaki ürünler aşırı sıcak ve soğuktan zarar görmeye başlıyor. Hava sıcaklıkları 30 dereceyi bulabiliyor ve bu dönemde toprakta bekleyen mahsuller bozuluyor. Bu nedenle depolamanın büyük bir ihtiyaç olduğunu düşündük. Ortaklarımızın ürünlerinin tarlada kalmasını engelleyerek, işçilik maliyetleri açısından önemli bir iş yapıyoruz. Yağmurlu ve karlı havalarda bir işçi bir ton ürün elde ederken, depolama yaptığımız dönemde iki katı ürün alabiliyoruz. Piyasanın dengede kalabilmesi için depoya koyduğumuz havuçları, kazım dönemlerinde çıkararak fiyat istikrarını sağlayabiliyoruz.” diye belirtti.
“Devlet desteğine başvurun” çağrısı
Girişimcilere, tarım alanında büyümeyi hedefleyenlerin TKDK’ye başvurmalarını öneren Gençer, “Tarım alanında yatırım yapmak isteyen arkadaşlar için TKDK gerçekten büyük destek sunuyor. Yüzde 75 oranında Avrupa’dan ve yüzde 25 oranında Tarım Bakanlığı’ndan destek alıyoruz. İnsanlar böylece yatırım maliyetlerinin büyük bir kısmını karşılamış oluyorlar. Tesisimizi görmek isteyen üreticiler, projelerimizi nasıl gerçekleştirdiğimizi öğrenmek için bize geliyorlar. Bu süreçte birçok arkadaşımıza da rehberlik yaptık.” ifadelerinde bulundu. (DHA)