Kaynaklar, Suriye’deki son gelişmelere dair şu bilgileri aktardı:
İSTİKRARSIZLIKTAN ARINDIRMAK İÇİN DESTEK
Suriye, Esad rejiminin düşmesiyle beraber yeni bir döneme girmiş bulunuyor. Suriye halkı, 14 yıllık çatışmanın izlerini silmeye çalışırken; bir yandan da ülkenin geleceğini belirlemek için kendi liderliğinde bir siyasi geçiş süreci yürütüyor. Suriye yönetiminin, bölgesel ve uluslararası topluma uyum sağlama çabalarının desteklenmesi büyük bir önem taşıyor. Ülkenin maruz kaldığı yaptırımların kaldırılması ve daha fazla destek ile derinleşmiş bir iş birliği, Suriye ve çevresindeki istikrarsızlığı önlemenin ana yolu olarak öne çıkıyor.
TARİHİ FIRSAT
Türkiye, rejimin çökmesinin ardından, Suriye yönetimiyle bölge ülkeleri arasında bir diyalog ve ortak anlayışın gelişmesini sağlamak amacıyla yoğun çaba bazen. ABD gibi önemli aktörleri de içeren toplantılarla bu çabalar devam etti. Uluslararası toplum ile Suriye yönetimi arasındaki etkileşimin geliştirilmesi desteklenmekte. Türkiye’nin Suriye siyaseti, ülkenin toprak bütünlüğünü korumak, ulusal uzlaşmayı sağlamak, terör tehdidini bertaraf ederek güvenliği tesis etmek ve yaptırımların kaldırılarak ülkenin yeniden inşa edilmesi üzerine odaklanmış durumda. Türkiye, Suriye yönetimi ve halkını koşulsuz olarak bu hedeflere ulaşmaları için desteklemeye kararlıdır.
ABD SÜRECİ AŞAMALI İLERLETECEK
Suriye’deki askeri durum incelendiğinde, bölgenin güneyindeki askeri hareketliliğin kısmen durma noktasına geldiği görülüyor. Güneydeki silahlı grupların yeni orduyla entegrasyonu yönündeki çalışmaların başladığı belirtiliyor. Ancak zaman zaman yaşanan kışkırtma ve provokasyonlar münferit çatışmalara yol açmakta. Önemli gelişmelerden biri ise ABD’nin askeri varlığını azaltarak konsolidasyona gitme kararını açıklaması oldu. ABD, bu süreci saha şartlarına göre aşamalı bir şekilde yürütmeyi planladığına işaret ediyor. Aynı zamanda, Suriye ile Irak arasındaki sınır güvenliğinin sağlanması ve terörle mücadele konularında iş birliğini teşvik etmeyi de hedeflemekte. Konsolidasyon süreci yakından izleniyor.
MUTABAKATA UYGUN DEĞİL
Şam yönetimi ile “SDG” arasında imzalanan mutabakat dahilindeki iletişim trafiği devam ediyor. PYD ve KDP bağlantılı partiler tarafından oluşturulan Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin de katılımıyla 26 Nisan 2025’te “Kürt Birlik ve Tutumu” başlıklı bir konferans gerçekleştirildi. Suriye yönetimi ise bu konferansta verilen mesajların varılan mutabakatla çelişkili olduğunu duyurdu. Ülkenin toprak bütünlüğü ve birliğini koruma, hem Türkiye’nin hem de Suriye yönetiminin öncelikli hedeflerini oluşturuyor. Anayasa Bildirgesi’nde vurgulandığı üzere, bu hedefin merkezi bir otorite çerçevesinde ve Suriye’deki tüm gruplara eşit vatandaşlık hakları verilerek sağlanması büyük önem taşıyor. Türkiye, Suriye anayasasının ve yönetiminin ülkedeki her etnik ve inanç grubuna eşit fırsatlar sunduğu bir ortam oluşmasını arzuluyor.
TERÖR ÖRGÜTÜ PKK SİLAH BIRAKMALI
Türkiye, Suriye’deki vatandaşların anayasa temelinde eşit hak ve özgürlüklere erişim sağladığı, kimliklerini ve inançlarını güven içinde ifade edebildiği bir sistemin önündeki engellerin hiçbir şekilde kabul edilmediğini ifade ediyor. Suriye’deki terör unsurları ve ayrılıkçı hareketlerle mücadele, Suriye yönetiminin asli sorumluluklarını kapsıyor. Bu sorunların, Suriye yönetiminin tercih ettiği yöntemler çerçevesinde çözülmesine imkan tanımak için Türkiye gerekli desteği sağlamaktadır.