USD38,78
%0.02
EURO43,50
%0.3
CNY5,38
%-0.23
GBP51,77
%0.36
EURO/USD1,12
%0.05
BIST9.701,55
%0.01
Petrol65,84
%0.03
GR. ALTIN3.967,57
%0.16
BTC4.016.320,39
%-0.28
  1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Yeni Tarım Orman Şurası’ndan 86 Hedef Belirlendi

Yeni Tarım Orman Şurası’ndan 86 Hedef Belirlendi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4. Tarım Orman Şurası Sonuç Bildirgesi’ni kamuoyuna duyurdu. Bu belgede toplamda 86 hedefe yer verildi.

Şura Sonuç Bildirgesi, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden yayımlandı. Belgede belirtilen bazı önemli kararlar ise şu şekilde sıralanıyor:

“- İklim krizi, doğal afetler, askeri çatışmalar ve salgınlar göz önünde bulundurularak yerel ve kısa tedarik zincirleri geliştirilmelidir. Böylece küresel ve merkeziyetçi tedarik zincirlerine olan bağımlılık azaltılabilecektir.

Hayvancılık işletmelerinin nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak üzere çobanlık mesleği için sosyal güvence fırsatları sağlanmalı, mesleki yeterliliklerin belirlenmesi gerekiyor. Ayrıca, “Çoban Akademileri” ve uygulamalı eğitim merkezleri oluşturulmalıdır.

Hayvan hastalıklarına karşı dayanıklı, yüksek adaptasyon kabiliyeti ve üstün verimlilikteki ırkların desteklenmesi ve yaygınlaştırılması önemlidir.

Avrupa Yeşil Mutabakatı’na tarım sektörünün entegrasyonu için çalışmaların arttırılması gerektiği vurgulanıyor.

Su tasarrufu ve verimliliğin artırılması hedeflenerek, 2030 yılına kadar kişi başı günlük su tüketiminin 150 litreden 120 litreye düşürülmesi önerilmektedir.

Ayrıca, açık kanal sulama sistemlerinin kapalı basınçlı sistemlere dönüştürülmesi, sulama verimliliğinin ise 2030 yılına kadar yüzde 60 seviyesine çıkarılması öngörülmektedir.

Aşırı hava olaylarına karşı tahmin ve erken uyarı sistemleri kurulmalı; 25 havzada “Kuraklık Karar Destek Sistemleri” yaygınlaştırılmalıdır.

Nehir havzalarında ise “Ulusal Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi” tesis edilmeli ve etkin yönetimi sağlanmalıdır.

İçme suyu şebekelerindeki kayıpların yüzde 32’den yüzde 25’e indirilmesi planlanmaktadır.

Yeraltı suyu rezervlerinin korunması ve su kullanım etkinliğinin artırılması da öncelikli hedefler arasında yer almaktadır.

Ayrıca, “Ulusal Dijital Tarım Veri Bankası” kurulmalı, tarımsal uzaktan algılama ve görüntüleme teknolojileri için bir ulusal strateji belgesi hazırlanmalıdır. “Tarımsal Blokzincir Altyapısı” da hayata geçirilmelidir.

Tarımsal işletmelerde dijital tarım eğitim altyapısının geliştirilmesi, çiftçilere ve tarım sektöründeki diğer paydaşlara dijital tarım okuryazarlığı eğitimleri düzenlenmelidir.

Dijital tarımın yaygınlaştırılması amacıyla ulusal ve uluslararası alternatif finansman teşvikleri, hibeler ve altyapılar güçlendirilmeli ve etkin kullanımı sağlanmalıdır.

Yeni nesil finansal araçların tasarlanması, satın alma garantili modeller, vergi teşvikleri, sigorta destekleri ve yatırım kredileri üzerinde durulmalıdır. “Tarımsal Finans Ar-Ge Birimi” kurumsal bir yapı haline getirilerek, ulusal tarım finansman stratejilerine yön veren bir merkez oluşturulmalıdır.” – ANKARA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yeni Tarım Orman Şurası’ndan 86 Hedef Belirlendi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Miralay Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!