Fransa’nın başkenti Paris’te, Kültür Bakanlığı yakınlarında toplanan kalabalık bir grup, “Gazze tamamen yok edilmeli” ifadeleriyle tanınan İsrailli sanatçı Eyal Golan’ın Fransa’da gerçekleştirilecek konserinin iptal edilmesini talep etti.
Filistin destekçileri, Paris’teki Palais-Royal Meydanı’nda bir araya gelerek etkinlikte bulundular.
Göstericiler, “Gazze tamamen yok edilmeli, orada tek bir kişi bile bırakılmamalı, onlar sadece hayvan” şeklindeki sözlerle akıllara gelen Golan’ın, 20 Mayıs’ta Fransa’da yapılacak konserinin iptali için çağrıda bulundu.
Golan’ın, İsrail’in Gazze’deki eylemlerine destek verdiğini öne süren göstericiler, şarkıcının Fransa’ya girişine izin verilmemesini talep etti. Ayrıca bu konser nedeniyle Fransa Kültür Bakanı Rachida Dati’ye tepki gösterdiler.
Göstericilere ait pankartlarda, “Soykırımcı şarkıcı Eyal Golan sınırlarımızdan dışarı” ve “Adalet için hızlıca İsrail’e karşı yaptırımlar uygulansın” gibi ifadeler yer aldı.
Bazı protestocular, gösterileri sırasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un fotoğrafının bulunduğu ve “Suç ortağı” yazılı afişler de taşıdılar.
EuroPalestine’in Başkanı Olivia Zemor, gösteride yaptığı konuşmada, Kültür Bakanı Dati’nin Golan’ın Fransa’ya girişinin yasaklanması yönündeki taleplere henüz yanıt vermediğini ifade etti.
Zemor, soykırıma destek veren Golan’ın “Gazze halkının tamamen katledilmesi gerektiği” söylemini hatırlatarak, şarkıcının “Bu herif, Filistin halkına atılan bombaları imzalıyor” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Golan’ın, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile dost olduğunu belirten Zemor, şarkıcının sahneye çıkacağı etkinliği “utanç konseri” olarak tanımladı.
Gösteriye Arapça “Direniş” yazılı küpelerle katılan Sarah Trief, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fransa’ya kültür kılıfı altında gelerek soykırıma destek veren İsraillilere karşı tepkilerini ortaya koymak için gösteride bulunduğunu vurguladı.
Trief, Gazze’de soykırımı destekleyen İsrailli sanatçılar ve sporcular hakkında, “Şarkı söylüyorlarmış. Oysa, onlar soykırımın şarkıcıları. Olimpiyatlardaki sporcular gibi, ordu kıyafetlerini çıkarıp, şort giyerek sporcu oldular. Oysaki hepsi soykırımcı. Teoride ‘insan hakları ülkesi’ olan Fransa’ya gelmelerine karşıyız.” şeklinde değerlendirme yaptı.