İngiltere’nin kamu yayın kuruluşu BBC’nin yayınlamaktan vazgeçtiği “Gazze: Saldırı Altındaki Doktorlar” belgeseli, Channel 4 tarafından izleyiciyle buluşturuldu. Belgeseldeki İsrailli askerler ve sağlık çalışanları, Filistinli mahkumlara yönelik dayak, kötü muamele ve işkence uygulandığını ifade etti.
BBC, belgeseli “tarafsızlığı zedeleyeceği” gerekçesiyle yayımlamaktan vazgeçerken, Channel 4, kendi editöryel standartlarına uygun olduğunu belirterek bu yapımı ekranlara taşıdı. Belgeselde, Gazze’de görev yaparken gözaltına alınan ve işkence gören doktorların, 7 Ekim 2023’ten itibaren maruz kaldıkları zorluklar ele alındı.
Daha önce 13 yaşındaki bir çocuğun perspektifinden Gazze’de yaşananları konu alan belgeselin ardından gelen tepkiler sonucunda BBC, bu yapımı dijital platformlardan kaldırıp özür dilemişti. Şimdi ise, İsrail’in iddiasına göre Hamas’ın komuta merkezi olarak gördüğü Şifa Hastanesi’ne yönelik saldırılarla başlayan belgesel dikkat çekiyor.
Belgeselde, İsrail’in su ve elektriği kestiği, hastanelerin yakıt bulmakta güçlük çektiği belirtiliyor. Ayrıca, Şifa Hastanesi’nin güneş enerjisi sisteminin de hedef alındığı vurgulanıyor. Belirtilen hastanede hayatını kaybedenler için doktorların toplu mezar kazma işlemlerine katıldığına da yer verildi.
İki hastanede görev yapan doktorlardan Adnan el-Berş, “terör destekçisi” suçlamasıyla gözaltına alındıktan sonra yaşamını kaybetti. Belgeselde, alıkonulmuş Gazzelilerin, el-Berş’in de aralarında bulunduğu gözaltında kaldığı düşünülüyor ve diğer mahkumlar, el-Berş’in yaşadığı kötü muameleye tanıklık ettiklerini dile getiriyor.
DOKTORLAR İŞKENCE GÖRDÜ
Gazzeli doktor Halid Hamuda, belgeselde yaşadığı deneyimleri paylaştı. Kemal Advan Hastanesi’nde cerrah olarak çalışan Hamuda, ailesinin bulunduğu apartmanın İsrail’in hedefi olduğunu aktardı. Ailesinden toplam 12 kişinin bu saldırılarda yaşamını yitirdiğini belirten Hamuda, gözaltına alındığını ve çıplak bir şekilde fotoğraflarının çekildiğini ifade etti.
Hamuda, bu süreçten sonra sorguya alındığını ve dövüldüğünü belirtirken, 8 saat sonra İsrail’e götürüldüğünü kaydetti. Belgeselde, mahkumlara yönelik yapılan zorla sınır değiştirme uygulamasının uluslararası hukuka aykırı olduğu vurgulanıyor. Hamuda’nın 3 hafta geçtikten sonra serbest bırakıldığı bilgisi de verildi.
Belgeselde, İsrail’in baskın düzenlediği Nasır Hastanesi’nde doktor olarak görev yapan Ahmed Moghrabi de konuştu. Moghrabi, hastanede hiç esir görmediğini belirtse de, saldırı sonrası ailesiyle birlikte hastaneyi terk etmek zorunda kaldığını dile getirdi. Belgeselde, Nasır Hastanesi’nde 17 sağlık çalışanının gözaltına alındığı ve geriye kalanların bir hafta sonra benzer bir akıbetle karşılaştığı ifade ediliyor.
FİLİSTİNLİ MAHKUMLARA KÖTÜ MUAMELE İTİRAFI
Bir asker, Sde Teiman Hapishanesi’nde görevliyken yaptığı açıklamada, birçok sağlık çalışanının gözaltına alındığını ve askerlerin mahkumlara kötü muamele yapmak için cesaretlendirildiğini söyledi. Askerin açıklamaları, başka sağlık çalışanları tarafından da doğrulandı. Bir çocuk doktoru ve bir cerrah, gözaltındaki deneyimlerini aktararak, kendilerine yapılan kötü muameleleri detaylandırdılar.
Abu Ajwa, gözaltında tedaviye ihtiyaç duyduğunda bir İsrailli doktorun kendisine yönelik şiddet uyguladığını ve suçlu muamelesine maruz kaldığını anlattı. Ayrıca, kimliği gizli