Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, güvenlik görevlisi tarafından senato toplantısına alınmadığı gerekçesiyle açtığı iptal davasında, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulması kararı verdi. Mahkeme, Zenginobuz’un senato üyeliğini kabul ederek, toplantıya katılmamasının toplantıyı geçersiz kıldığını kaydetti.
Prof. Dr. Zenginobuz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Eğer bir senato üyesi toplantıya alınmazsa, o toplantı hukuken geçersiz hale gelir ve alınan kararlar da geçersiz olur. Bu toplantıda alınan 23 kararın hiçbiri geçerli değildir. Bu dava, kabul etmediğimizin ve vazgeçmediğimizin simgesidir” ifadelerini kullandı.
Zenginobuz, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde 2024 Nisan’da yapılan seçimle senato üyesi seçildiğini belirtti. “Seçim kapalı oyla yapıldı. Ardından ‘Bu seçim yanlış yapıldı’ şeklinde bir açıklama yapıldı. Tekrarlanan açık oylu seçimde de ben yine seçildim” diyen Zenginobuz, 28 Şubat 2025 tarihli senato toplantısına girişinin güvenlik görevlileri tarafından engellendiğini ifade etti ve konu hakkında suç duyurusunda bulunduklarını dile getirdi.
Cumhuriyet’in haberine göre, Zenginobuz, 23 kararın alındığı toplantının iptali için yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtı. İlk başvurusunun reddedilmesinin ardından İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, 19 Haziran’da yürütmenin durdurulmasına ilişkin karar aldı.
İptal edilen toplantıda öğrencilerin mezuniyetini etkileyecek kararlar alındığını belirten Zenginobuz, “Film çalışmaları sertifika programı iptal edildi. Bazı ders programlarında değişiklikler yapıldı. Ayrıca bazı üye atamaları yapıldı. Senato derhal tekrar toplanmalı ve ben de o toplantıda bulunmalıyım” dedi.
TBMM’de kabul edilen ve üniversitelere rektör ataması sürecinin doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından yapılmasını öngören düzenlemeye de değinen Zenginobuz, “Rektörün cumhurbaşkanı tarafından doğrudan atanmasının sonuçlarını bu küçük olayda dahi görebiliyoruz. Türkiye’deki tüm üniversitelerin rektörlerini tek bir kişi atayacak! Böyle bir durum dünya üzerinde yok. Üniversiteler ne askeri kışla ne de devlet dairesidir” ifadelerini kullandı.
Zenginobuz, Anayasa Mahkemesi’nin daha önce rektör atamalarıyla ilgili kararını usul yönünden iptal ettiğini hatırlatarak, bu sefer esastan iptal için yeni bir başvuru yapılacağını açıkladı. Ayrıca, üniversitelerdeki mevcut atmosferin öğrenciler üzerindeki etkisine dikkat çekerek, “Öğrencilerimiz daha 2. sınıftayken gelip ‘Bu şartlarda burada okumak istemiyoruz, yurtdışına gideceğiz’ diyorlar. Daha mezun olmadan, lisans sürecindeyken okuldan kaçmayı düşünüyorlar” şeklinde konuştu.