CHP Genel Başkanı, yargının “siyasi baskı aracı” olarak kullanıldığını vurgulayarak, siyasetlerini millete olan güven üzerine inşa ettiklerini ifade etti.
Peki, milletvekili dokunulmazlığı nasıl kaldırılabilir? Hangi aşamalardan geçilmesi gerekmektedir?
Milletvekili dokunulmazlığı ile ilgili süreç, Meclis’in Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyonun başkanlığı altında yürütülmektedir. Komisyon, her siyasi partinin Hazırlık Komisyonu için belirleyeceği üyeler arasından kurayla 5 üye seçerek bir Hazırlık Komisyonu oluşturur.
Hazırlık Komisyonu, gizli oyla bir başkan ve bir katip seçer. Komisyon, kurulduktan sonra en geç 1 ay içerisinde dosyayı inceleyerek raporunu hazırlar. Bütün belgeleri değerlendirir ve gerekirse ilgili milletvekilini dinler; ancak tanık dinleme yetkisi yoktur.
Eğer Hazırlık Komisyonu, yasama dokunulmazlığının kaldırılması yönünde bir karar alırsa, dosya Karma Komisyon’a iletilir. Karma Komisyon, kendisine ulaştırılan raporu ve eklerini en geç 1 ay içinde görüşerek sonuçlandırır.
Bu komisyon, dokunulmazlığın kaldırılmasına veya kovuşturmanın milletvekilliği sıfatının sona ermesine kadar ertelenmesine yönelik bir karar alabilir. Eğer kovuşturmanın ertelenmesi kararlaştırılmışsa, bu karar Meclis Genel Kurulu’nda okunur ve milletvekilleri süreç hakkında bilgilendirilir.
Milletvekilleri, bu rapora 10 gün içinde itirazda bulunmazsa, rapor kesinleşir. İtiraz edilirse, konu Genel Kurul gündemine alınır ve itiraz edilmeyen dosyalar Cumhurbaşkanlığına sevk edilir.
Karma Komisyon raporları, doğrudan Genel Kurul’un gündemine alınmakta ve buradan geçmesi gerekmektedir.
Genel Kurul, oylama sırasında raporu kabul ederek dokunulmazlığın kaldırılmasına ya da reddederek yargılamanın ertelenmesine karar verebilir.
Eğer kovuşturma ertelenmiş ve bu durum Genel Kurul tarafından kaldırılmamışsa, milletvekilliği sayfası yenilense bile, söz konusu vekil hakkında yargı yapılması mümkün değildir.
Genel Kurul aşaması
Karma Komisyon raporu, Meclis Genel Kurulu’nda okunarak tartışılmaya açılır.
Bu aşamada, biri lehte diğeri aleyhte olmak üzere iki milletvekili, rapor üzerine konuşma yapma hakkına sahiptir.
Fezlekesi bulunana milletvekili, isterse Hazırlık Komisyonu, isterse Karma Komisyon veya Genel Kurulda savunmasını yapabilir ya da bu hakkını başka bir milletvekiline devredebilir.
Eğer söz ve savunma talebi yoksa görüşmeler tamamlanır ve ardından Karma Komisyon tarafından hazırlanan yasama dokunulmaz