Almanya, Fransız düşünür ve yazar Roger Garaudy’nin eserlerini “Holokost inkarcısı” olduğunu iddia ederek yasakladı. Yeni Şafak yazarı Selçuk Türkyılmaz, köşesinde, “Roger Garaudy’nin kitapları Almanya’da niçin yasaklanıyor?” diye sordu… Türkyılmaz, Garaudy’nin Türk solunda, Birikim Dergisi çevresinde de “Holokost inkarcısı” olarak hedef gösterildiğini belirtti. Türkyılmaz, “Birikim, İsrail’e ve Siyonizm’e yönelik eleştirileri dolayısıyla Garaudy’yi antisemitist olarak nitelendirmekte hiç tereddüt etmedi” dedi. Türkyılmaz, “Türkiye’de ‘sol’ çevreler İslam’ı seçtikten sonra Garaudy hakkında olumsuz bir tutum takındı” görüşünü savundu. Roger Garaudy’nin “Sosyalizm ve İslamiyet” kitabı 1960’lı yıllarda Türk sosyalist hareketinin ünlü isimleri olan Doğan Avcıoğlu ve Mihri Belli tarafından Türkçeye çevrildi.
Birikimci Murat Belge ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Özgür Özel’i eleştiren Kemal Kılıçdaroğlu’na sahip çıktı. Belge, Kılıçdaroğlu’nun “Bu iktidarla ‘müzakere’ olmaz, ‘mücadele’ olur” sözlerine destek verdi. Belge yazısında, solun İslamcı siyasete karşı “düşmanlık gütmeyen” bir tavır almasını savundu. Ancak Türkyılmaz’a göre, Birikim dergisi Garaudy’nin siyonizm eleştirilerini antisemitizm olarak nitelendirmişti.
Roger Garaudy’nin hayatı ve düşünceleri de ele alındı. Garaudy, Fransız Komünist Partisi’nde görev almış, Sovyet Bilimler Akademisi’nden “doktor” unvanı almıştı. Müslüman olan Garaudy, Batı sanat ve siyaset çevrelerinde deprem etkisi yaratmıştı. Roger Garaudy’nin “Sosyalizm ve İslamiyet” kitabının Türk solunda başlayan tartışmaları ve Birikim dergisi ile ilişkisi de dikkat çekiciydi.
Sonuç olarak, Türk solundaki ideolojik ayrışmalar ve Roger Garaudy’nin düşünceleri etrafında yaşanan tartışmalar önemli bir yer tutuyordu. Belirli isimlerin ve dergilerin pozisyonlarının nasıl şekillendiği ve nasıl yorumlandığı da bu tartışmaların ayrı bir boyutunu oluşturuyordu.