Ankara’da, sokak köpeklerini sahiplenme bahanesiyle evine alıp, öldürdüğü iddia edilen Muhammet Mustafa Duman’ın yargılanma süreci Ankara Batı Adliyesi 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başladı. Duruşmaya, taraf avukatları ile tutuklu sanık Duman katılırken, hayvanseverler de duruşmayı gözlemledi.
Duman, yaptığı savunmada, kaybolan köpeklerinin en çok kendisini üzdüğünü, hakkında yöneltilen suçlamaların hiç bir somut delile dayanmadığını ve sözde hayvanseverler nedeniyle özgürlüğünü kaybettiğini öne sürdü.
Duman, evinin bahçesinde bulunan kemiklerin büyükbaş hayvanlara ait olduğunu belirterek, “Evimde peçetelere sarılı halde bulunan kıl yumakları köpeklere ait değil. Bunlar, kardeşlerime ve bana ait olan hatıra olarak sakladığımız ilk saçlardır.” dedi. Nisan ayında 3 yavru köpek sahiplendiğini ve evinin zemin katında bu hayvanlar için yer yaptığını ifade eden Duman, hava almaları için pencereye biraz boşluk bıraktığını, köpeklerin bu açıktan kaçtığını öne sürdü. Ayrıca, köpekleri bulmak amacıyla dışarıda aradığını ancak bulamadığını belirtti. Duman, evinde kamera olmadığını ve yan evden çekilen görüntülerin yalnızca evin tek cephesini gösterdiğini söyledi. Duman, köpeklerin kaçtığı terasın evin diğer tarafında olduğunu, bu sebeple köpeklerin garaj kapısından dışarı çıkmış olabileceğini aktardı. Ertesi gün köpekleri sahiplendiren kişilerin geldiğinde köpeklerin kaçtığını bildirdiğini, ancak buna rağmen eve girmek istediklerini ve bu durumun bir tartışmaya neden olduğunu belirtti.
“ZEVK OLARAK EVDE YAPTIĞIM ŞEYLER KİMSEYİ İLGİLENDİRMEZ”
Duman, 30 Mart’ta sahiplenilen 5 yavru köpek için Güdül’de çalışmasına rağmen sık sık eve dönmek zorunda kaldığını, köpeklerle bazen ailesinin ilgilendiğini, evde namaz kıldığı için köpekleri terasa koyduğunu, her iki tarihte de köpeklerin terasa konulduğunda camın aralığından kaçtığını iddia etti. Ele geçirilen telefonundaki videoların yanlış anlaşıldığını ve evdeki faaliyetlerinin kimseyi ilgilendirmemesi gerektiğini ifade eden Duman, “Onları videoya çektim. Görüntüde kan diye iddia edilen şeyler, yavru köpekleri getirirken poşetin üzerinde yaş köpek maması ile sütü karıştırarak verdiğimde oluşan görüntüdür. Evdeki kan lekelerinin ise benim hobi olarak yaptığım resimlerden kalan kırmızı yağlı boya olduğunun altını çiziyorum.” dedi.
Mahkemede tanık olan E.T, olaydan hemen sonra sanığın evinin yanında bulunduğunu, dışarıda hiç yavru köpek görmediğini belirtti. Diğer bir tanık G.Ü, eşiyle birlikte Karşıyaka mezarlığında köpekleri beslediklerini, yavru köpeklerin sahiplendirilmesi için internet üzerinden ilan verdiklerini; sanığın ise eşini arayarak köpekler için geleceğini söylediğini aktardı.
Tanık G.Ü, sanığın köpekleri almak için taksiyle geldiğini anlatarak, bu sırada sanığın kendisini mühendis ve yeni evli olduğunu da ifade ettiğini belirtti. Sanığın kutu ve bant getirdiğini gören G.Ü, hava sıcak olduğu için yavru köpekleri kutuya koymaması gerektiğini, kendi araçları ile götürmeyi teklif ettiklerini, ancak Duman’ın bu teklifi kabul etmediğini söyledi. Ertesi gün meraktan sanığı aradıklarını ve çocuklarının resmini istemiş olduklarını ifade eden G.Ü, sanığın hak ve hukuk olduğunu söyleyerek telefonu kapattığını bildirdi. Sanığın kendilerini engellediğini de ekledi. Köpekleri sahiplendirirken çektikleri video kaydını göz önünde bulundurarak taksinin durağına gittiklerini açıklayan tanık, taksicinin Duman’ın yolda markete girdiğini, muşamba