Ticaret Bakanı Ömer Bolat, boykot çağrılarının ekonomiye yönelik bir sabotaj teşebbüsü olduğunu ifade etti. Bakan Bolat, bu tür çağrılara maruz kalan şirketlerin tazminat davası açma haklarının olduğunu belirtti. Öte yandan, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) daha önce benzer bir davada verdiği karar, kamuoyunun gündeminde yeniden yer buldu. AYM, bu tür tazminat taleplerinin ifade özgürlüğüne karşıt olduğu yönünde bir hüküm vermişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, boykot çağrıları yapanlar hakkında resen bir soruşturma başlattı. Ticaret Bakanı Bolat, boykot edilen şirketlerin bu çağrılara karşı yasal haklarını kullanarak dava açabileceklerini duyurdu.
Ancak, Anayasa Mahkemesi daha önce benzer bir davada olduğu gibi tazminat ödemesinin ifade özgürlüğünü ihlal edeceğine dair bir emsal karar vermişti. Bu bağlamda, Turkcell’i boykot eden sanatçı Ozan Güven, tazminat ödemeye mahkûm edilmişti. AYM Genel Kurulu, Güven’in başvurusunu değerlendirerek tazminat kararını iptal etmişti.
AYM’ye taşınan dava
Kısa Dalga yazarı Kemal Vuraldoğan’ın aktardığına göre, yaşanan olay şöyle gelişti:
Ozan Güven, Turkcell hakkında yaptığı sosyal medya paylaşımından dolayı tazminat ödemeye mahkûm edilince Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. 2016 yılının Mart ayında bir gazetede, Ensar Vakfı’nın yurt sorumlusunun en az on öğrenciye yönelik taciz iddialarına dair bir haber yayımlandı. Bu durum büyük bir kamuoyu tepkisiyle karşılandı ve TBMM’nin gündemine geldi.
Böylelikle, Turkcell ile Ensar Vakfı arasında finansal bir ilişki olduğu iddiaları da gündeme düştü. Turkcell, 24 Mart 2016 tarihinde yaptığı açıklamada, herhangi bir vakıf veya derneğe destek vermediğini, yalnızca öğrencilerin eğitimini destekleyeceklerini belirtti.
Buna yanıt olarak, Ozan Güven 17 Mayıs 2016 tarihinde sosyal medya hesabında, “Pedofili destekçisi ve sansürcü Turkcell ile olan 16 yıllık sözleşmemi iptal ettirdim. #sansür… @…Boykot” şeklinde bir paylaşımda bulundu.
Turkcell, Güven’in paylaşımı nedeniyle kendisi hakkında tazminat davası açtı ve İstanbul Anadolu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, Güven’i 500 TL tazminat ödemeye mahkûm etti. Bu karar, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi tarafından da onanarak kesinleşti.