BRICS Zirvesi, 22 Ekim’de Rusya’nın Kazan şehrinde başladı. Ukrayna ile süren savaş döneminde düzenlenen en büyük uluslararası etkinlik olarak dikkat çekiyor. Üye ülkelerin liderleri yanı sıra birliğe katılmayı düşünen temsilcilerin de katıldığı zirveye BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de katıldı. Ancak bu durum Ukrayna’nın tepkisine neden oldu. Rusya, ABD ve Avrupa’ya Moskova’yı yalnızlaştıramayacağını göstermeyi amaçlıyor.
Zirvenin farklı ülkelerin liderlerinin farklı gündemleri olduğu belirtiliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı’ya ve kendi halkına dünyanın geri kalanından dışlanmadığını göstermek istiyor. Aynı şekilde diğer ülkeler de kendi çıkarları doğrultusunda zirveye katıldı.
Çin’in başı çektiği BRICS grubu, dünya düzenini değiştirmek ve Batı’nın hakimiyetine meydan okumak istiyor. Türkiye, BRICS’e katılmak için başvuruda bulundu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde büyük bir delegasyonla zirveye katıldı. Türkiye, BRICS ile Avrupa Birliği’ne alternatif olmadığını, tamamlayıcı bir rol üstleneceğini vurguluyor.
İran ise BRICS’in doların hakimiyetine meydan okuyan bir blok olarak değerlendiriyor. İran’ın dini liderinin vizyonu, BRICS’in hedefleriyle örtüşüyor. Brezilya ise ekonomik etkisini genişletmek ve dünya sahnesinde daha aktif bir rol oynamak için BRICS’e önem veriyor. Afrika’da da BRICS’e katılmak, kıta içinde ve dışında değerli bir yer edinmek anlamına geliyor.