Son 30 yılda, obezite oranları çocuklarda dört kat, yetişkinlerde ise iki kat artmıştır. Dünya genelinde 1 milyardan fazla insan obezite ile mücadele etmektedir. 190’dan fazla ülkeden 220 milyon insanın ağırlık ve boy ölçümlerinin analizi, vücut kitle indeksinin 1990 ile 2022 arasında nasıl değiştiğini göstermektedir. Lancet’te yayınlanan bir araştırmaya göre, obezite oranları çocuklarda dört kat, yetişkinlerde ise iki kat artmıştır.
Kız çocuklarında obezite oranının 1990’da dünya nüfusunun yüzde 1,7’sinden 2022’de yüzde 6,9’a yükseldiği görülmektedir. Erkeklerde de benzer bir artış mevcuttur. Kadınlarda obezite oranları yüzde 8,8’den yüzde 18,5’e, erkeklerde ise yüzde 4,8’den yüzde 14’e yükselmiştir. 2022 yılında toplamda 880 milyon yetişkin ve 159 milyon çocuğun obezite ile mücadele ettiği belirtilmektedir. Tonga, Amerikan Samoası ve Nauru, obezite oranının yüzde 60’ın üzerinde olduğu ülkeler arasındadır.
Profesör Majid Ezzati tarafından yapılan araştırmaya göre, obezite salgınının artık okul çağındaki çocuklara ve ergenlere de yayılması endişe vericidir. Özellikle dünyanın en yoksul bölgelerinde hala yetersiz beslenme sorunu yaşandığı vurgulanmıştır. Yetersiz beslenme sorununa karşı sağlıklı ve besleyici gıdaların daha fazla erişilebilir olması gerektiği vurgulanmıştır.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, obezite ile mücadelede uluslararası iş birliğine ihtiyaç olduğunu belirtmiştir. Küresel hedeflere ulaşabilmek için hükümetlerin, toplumların, DSÖ ve ulusal halk sağlığı kurumlarının iş birliği içinde olması gerektiği vurgulanmıştır. Ayrıca, özel sektörün de sağlıklı ürünler sunarak obeziteye karşı mücadeleye destek olması gerektiği ifade edilmiştir. Obeziteyle mücadelede tüm paydaşların ortak hareket etmesi gerekmektedir.