DEM Parti heyetinin, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile 18 Nisan Cuma günü gerçekleştirilmesi planlanan görüşmesi, Dem Partili TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in sağlık sorunları nedeniyle ertelendi. Ayrıca, İmralı heyeti üyesi Pervin Buldan’ın hastanedeki yoğunluk nedeniyle katılamayacağı görüşmede, Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli’nin yer alacağı bildirildi.
Yarın, yani 24 Nisan’da yapılacak olan toplantıda, DEM Parti’nin öncelikli gündem maddesi, yasalarda yapılacak düzenlemeler olacak. DEM Parti heyeti, Cumhur İttifakı’nın bir yargı paketi hazırladığı dönem içerisinde, bu paketin hukuki açıdan mevcut ihtiyaçlara cevap vermesi gerektiğini vurgulayarak, hukuki düzenlemeler ve kanun değişikliklerine dair önerilerini içeren bir dosyayı Bakan Tunç’a sunacak.
İNFAZ KANUNU VE OHAL UYGULAMALARI
DEM Parti’nin talepleri arasında PKK lideri Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması ve Öcalan’ın yaşam koşullarının iyileştirilmesi yer alıyor. Ayrıca, hasta tutuklular, hükümlüler ve infazları yakılanlara dair İnfaz Kanunu’nda değişiklik önerilerinin de bulunduğu öğrenildi. Heyet, mahkemelerin verdiği cezaların bazı durumlarda göz ardı edildiğine ve İdari Gözlem Kurulu kararlarıyla ceza uygulamalarının yapılabildiğine dikkat çekerek, bu durumun son bulmasını talep etmeyi planlıyor.
TERÖRLE MÜCADELE KANUNU LAĞVEDİLMESİ İSTENECEK
Koronavirüs pandemisi sürecinde yapılan düzenlemelerin hükümlüler arasında eşitsizlikler yarattığı ve siyasi hükümlülerin de bu düzenlemelerden faydalandırılması gerektiğine dikkati çekmesi beklenen heyet, Bakan Tunç’a Terörle Mücadele Kanunu (TMK), kayyum ve OHAL dönemi uygulamaları hakkında taleplerini iletecek. 27 Şubat’ta başlayan sürecin “barış sürecine” dönüşmesi durumunda, Terörle Mücadele Kanunu’nun kendiliğinden lağvedilmesi gerektiği görüşünü dile getiren DEM Parti Heyeti, öncelikle TMK üzerindeki değişiklik önerilerini paylaşacak.
YENİ ANAYASA HENÜZ GÜNDEMDE DEĞİL
DEM Parti kaynakları, yeni bir anayasa konusunun gündemlerinde olmadığına dikkat çekerek, “Yeni anayasaya giden süreçte yapılması gereken birçok şey var. Öncelikle bunlar gerçekleştirilsin, ardından anayasa tartışmaları da gündeme gelir” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Miralayhaber.com