Deniz yosunlarının zararlı türlerinden biri olan katil yosununun Türkiye kıyılarında görülme sıklığı artıyor. Deniz tabanında yaşayan, 10-15 santimetre boyutundaki bu yosun türü, deniz ekosistemine zarar veriyor. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Deniz Biyoloğu Prof. Dr. Ergün Taşkın, bu türün Hindistan Pasifik kökenli ve istilacı bir tür olduğunu belirtti.
Taşkın, katil yosunun deniz çayırı ve alglerin üzerini kaplayarak yayılabilen bir tür olduğunu söyledi. Bu yosunun Türkiye kıyılarına girmesinde gemicilik faaliyetlerinin etkili olduğunu ifade etti.
Bu zararlı yosunun yerli türlerin yaşam alanlarını kaplayarak boşalttığı yerleri ele geçirebildiğini ve diğer deniz canlıları üzerinde olumsuz etkilere sebep olduğunu vurgulayan Taşkın, katil yosunun adını bu nedenle aldığını belirtti.
Ayrıca balık yumurtaları da bu yosun nedeniyle risk altında. Deniz çayırlarının ve makroalglerin kaplanması durumunda yumurtaların avcılar tarafından tüketilebileceği uyarısında bulundu.
Katil yosunun insanlara zararının olmadığına dikkat çeken Taşkın, bu türün ekosisteme zarar verdiğini söyledi.
Katil yosununun yayılmasındaki en önemli etkenler arasında iklim değişikliğine bağlı olarak deniz suyu sıcaklığının, tuzluluğunun ve kirliliğin artması olduğunu belirten Taşkın, bu durumun deniz ekosistemi için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.
Yabancı türlerle mücadelenin iklim değişikliği ile ilişkili olduğunu dile getiren Taşkın, balast kontrolü ve uluslararası iş birliği gibi önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.
Katil yosununun ekonomik değerlendirilebileceğini de sözlerine ekleyen Taşkın, alglerin çeşitli sektörlerde kullanıldığını ve bu türün ekonomiye kazandırılabileceğini belirtti.