Dünya Bankası Grubu’nun Türkiye için hazırladığı “Ülke İşbirliği Çerçevesi (CPF)” adlı plan, üretkenlik artışı, istihdam ve kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi ile doğal afetlere karşı dirençlilik konularına odaklanacak. 2024-2028 mali yıllarını kapsayan bu planın ülkenin yüksek gelir statüsüne geçiş sürecini desteklemeyi hedeflediği belirtildi.
CPF, özel sektörün gelişimi için destek planlarken aynı zamanda iklim değişikliğine karşı dirençliliği artırmayı ve gıda güvencesini güçlendirmeyi amaçlıyor. 17 milyar dolarlık mevcut ülke portföyüne ek olarak, 2024-2028 döneminde 18 milyar dolarlık kaynak sağlanması hedefleniyor.
İşbirliği Çerçevesi’nin odak noktası, yüksek ve sürdürülebilir üretkenlik artışı üzerine olacak. Bu kapsamda, iklim değişikliğine karşı dirençli tarımın teşvik edilmesi ve depremlerden etkilenen bölgelerde ekonomik toparlanmanın desteklenmesi gibi hedeflere odaklanılacak.
Ayrıca dijitalleşmenin önemine vurgu yapılan plan, dijital iş ekosistemi, kentsel planlama, hibrit eğitim ve diğer dijital teknoloji kullanımı alanlarında çalışmaları içerecek.
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Türkiye’nin ekonomisini küresel değer zincirlerine entegre ettiğini belirterek ülkenin büyük ilerleme kaydettiğini söyledi. Ayrıca IFC Türkiye ve Orta Asya Direktörü Wiebke Schloemer ve MIGA Ekonomi ve Sürdürülebilirlik Direktör Vekili Moritz Nikolaus Nebe de Türkiye’nin dinamik özel sektörü ve sürdürülebilir altyapı girişimlerini desteklemekte olduklarına dikkat çekti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, Dünya Bankası ile yapılan işbirliği kapsamında gelecek beş yıllık döneme yönelik mali işbirliği programının oluşturulduğunu belirtmiş ve 18 milyar dolarlık finansman paketinin ülkeye sağlanmasının beklediğini ifade etmişti.