Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı politika kurullarına yeni atamaları 10 Nisan tarihinde Resmi Gazete’de duyurdu.
Resmi Gazete’de yer alan açıklamalara göre, Cumhurbaşkanlığına bağlı 10 farklı kurulda 140 yeni isim görevlendirildi. Bu kurullar, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları, Eğitim ve Öğretim, Ekonomi, Güvenlik ve Dış Politikalar, Hukuk, Kültür ve Sanat, Sağlık, Sosyal ve Gençlik, Tarım ve Gıda ve Yerel Yönetim ile Afet Politikaları Kurulu olarak belirlenmiştir.
Kurulların üye sayıları şu şekildedir:
Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu: 11
Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu: 12
Ekonomi Politikaları Kurulu: 15
Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu: 14
Hukuk Politikaları Kurulu: 15
Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu: 14
Sağlık Politikaları Kurulu: 14
Sosyal ve Gençlik Politikaları Kurulu: 16
Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu: 12
Yerel Yönetim ve Afet Politikaları Kurulu: 17
2018’E GÖRE YÜZDE İKİ KATI ARTIK
Cumhurbaşkanlığı bürokrasisindeki bu artış dikkat çekici. Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları, 10 Temmuz 2018 tarihinde yayınlanan 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kuruldu ve ilk atamalar 9 Ekim 2018’de yapıldı. İlk atama döneminde 9 politika kuruluna toplam 76 kişi atanmıştı.
İlk atama dönemindeki üye sayıları şu şekildedir:
Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu: 5
Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu: 9
Ekonomi Politikaları Kurulu: 10
Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu: 12
Hukuk Politikaları Kurulu: 7
Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu: 9
Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu: 7
Sosyal Politikalar Kurulu: 7
Yerel Yönetim Politikaları Kurulu: 10
CUMHURBAŞKANLIĞI PERSONEL SAYISI
2023 Haziran ayı itibarıyla Türkiye Cumhurbaşkanlığı bünyesinde toplam 2.594 personel görev yapmaktadır. Bu personelin 2.451’i memur, 143’ü ise sözleşmeli statüdedir. 2017 yılında 1.266 olan personel sayısı, 2023 yılına kadar neredeyse iki kat artış gösterdi. Bu durum, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişin ardından yaşandı.
SOVYETLER BİRLİĞİ KOMÜNİST PARTİ POLİTBÜROSU
Sovyetler Birliği’nde durum nasıldı? Merkeziyetçi yapıya sahip olan Sovyetler Birliği’ndeki kurullardaki çalışma sayılarına ilişkin yıllar boyunca bir yükseliş gözlemlendi.
Sovyetler Birliği Komünist Partisi Politbürosu genellikle 10-15 üye arasında bir kadro bulundurdu. Politbüro, en yüksek karar alma mekanizması olarak işlev görüyordu. Stalin döneminde üye sayısı çoğunlukla 7-9 civarında daha düşüktü.
Stalin’in 5 Mart 1953’te vefatının ardından, Politbüro yerine “Prezidyum” terimi kullanılmaya başlandı. Politbüro’nun yapısı, 25 tam üye, 11 aday üye ile birlikte toplamda 36 kişiye çıkarıldı. Bu değişim, daha fazla kişi arasında gücün paylaşılmasını ve tek adam yönetiminden uzaklaşma