USD38,76
%0.39
EURO43,65
%0.27
CNY5,35
%0.33
GBP51,65
%0.37
EURO/USD1,13
%0.08
BIST9.390,51
%1.2
Petrol63,91
%1.7
GR. ALTIN4.143,63
%0.97
BTC4.002.157,90
%0.76
  1. Haberler
  2. Siyaset
  3. EYT Değil, İstihdam: Bütçede Gerçek Sorun Ne?

EYT Değil, İstihdam: Bütçede Gerçek Sorun Ne?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, 2024 yılı bütçesindeki tarihi açığa ve ekonomik yönetim eksikliklerine dikkat çekerek, “EYT değil, israf bu ülkenin bütçesini delik deşik etti. Emekliye kıyarak mali denge sağlanmaz” ifadelerinde bulundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) konuşma yapan Ün, 2024 bütçesinin 2 trilyon 106 milyar liralık tarihi bütçe açığına ve hükümetin ekonomik stratejilerine yönelik eleştirilerde bulundu. Ün, bu durumun bir mali disiplinsizlik olmadığını, tam aksine ekonomik tükenmişlik olduğunu vurguladı. Hükümetin borçlanarak faiz ödemesini övünç kaynağı olarak göstermesini eleştirerek, EYT’lilerin ve emeklilerin haksız yere bütçe açığının suçlusu olarak gösterildiğine dikkat çekti. Gerçek yükün başka alanlarda olduğuna işaret eden Ün, SGK’ye yapılan bütçe transferlerinin oranlarını da hatırlattı. “2024 yılında emekli harcamalarının bütçedeki payı yüzde 13,9. 2020 yılında ise bu oran yüzde 20,4’tü. EYT sonrası yük artmadı, aksine hafifledi. Emeklilerin milli gelirden aldığı pay zamanla azalmaya devam ediyor. 2024’te bu oran sadece yüzde 6,1. Bu, son yılların en düşük seviyesi. Dolayısıyla EYT, memleketi yıkmadı; asıl sorun adaletsizliktir” dedi.

Ün, aynı zamanda hükümetin ekonomik önceliklerini de eleştirerek, “Kur korumalı mevduat gibi uygulamalara milyarlarca lira aktarıldı, israf önlenemedi, kamu ihaleleriyle yurt dışına servet transferi gerçekleştirildi, fakat emekliye haksızlık yapıldı” şeklinde konuştu.

Emekli maaşlarının reel olarak düştüğüne de değinen Ün, “Dört ayda emeklinin maaşı TÜİK’e göre 1.709 lira, ENAG’a göre ise 2.553 lira eridi. Açlık sınırında yaşam mücadelesi veren emekliler, bu ülkenin ayıbıdır” ifadelerini kullandı. Emeklilik sistemindeki yapısal adaletsizliklere de vurgu yaparak, borçlanma, çıraklık ve staj gibi mağduriyetlerin giderilmesi için TBMM’ye çağrıda bulundu. Ün, “Doğum, askerlik, yurt dışı borçlanması, yurt dışı çalışmalar gibi süreler, ne yazık ki prim gününü tamamlamada öncelikli sayılmıyor. 1999 öncesi çırak ve staj gibi kısa süreli çalışmalara da kapsam dışı bırakılıyor, bu nedenle 2 kat fazla prim ödediği halde keskin bir yaş kriterine tabi tutularak kademe yok sayılıyor. Bu Meclis, bu adaletsizlikleri ve çarpıklıkları düzeltmek için hala harekete geçmemekte ısrar ediyor. Yaşanan mağduriyetleri görüp sistemi hakkaniyetli bir biçimde yeniden düzenlemek, Meclis’in görevidir. Bu mağduriyetleri görmezden gelen sistemin değişmesi gerekmektedir. Hakkaniyetli bir reform şarttır” dedi. – DENİZLİ

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
EYT Değil, İstihdam: Bütçede Gerçek Sorun Ne?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Miralay Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!