DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, TBMM’de gerçekleşen parti grup toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
“4 Mayıs’ta PKK’nın kongresini toplayarak kendini fesih kararı alacağı” iddiaları üzerine Hatimoğulları, “PKK’nın fesih kongresiyle ilgili olarak elimizde belirli bir tarih bilgisi yok. Ancak bu sürecin geçirilmesi beklenen bazı yasal ve somut adımlarla birlikte, karşılıklı bir şekilde fesih kongresinin gerçekleşeceğine dair genel bir bilgi söz konusu. Fakat kesin tarih konusunda bir bilgi sunamıyorum” ifadelerini kullandı.
MASADA NELER VAR
Bir gazetecinin “Cemil Bayık’ın açıklamasında somut koşullara işaret ettiğini, olası bir infaz ya da Terörle Mücadele Kanunu değişikliği üzerinde görüşeceğiniz yönündeki sorusuna yanıt veren Hatimoğulları, “Adalet Bakanlığı’yla olacak görüşmede bahsedilen konular gündeme gelecektir. Görüşmenin temel amacı, Türkiye’de demokratikleşme adına önemli adımlar atılması gerektiği yönündedir. Bu bağlamda, hasta tutsaklar ve infazları keyfi bir şekilde önlenmiş olan mahpuslar için somut adımların atılması son derece önemlidir. Bu konuda özel bir yasaya ihtiyaç yoktur; mevcut Anayasa’nın uygulanması halinde gerekli adımlar atılabilir. Bu konular hakkında detaylı bir görüş alışverişinde bulunacağız” şeklinde yanıt verdi.
KİMLER KATILACAK
Hatimoğulları, Adalet Bakanlığı’ndaki görüşmeye katılacak olan isimler hakkında, “Heyetimizin iki üyesi Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder ile birlikte grup başkanvekillerimiz de bu görüşmede hazır bulunacak” açıklamasında bulundu. Ayrıca, Ahmet Türk’ün bu toplantıya katılmayacak olması dikkat çekti. Türk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın DEM Parti İmralı heyetini kabulünde rahatsızlığı nedeniyle yer almadı.
GRUP TOPLANTISINDA NELER DEDİ: TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINA TEK TEK EV ZİYARETLERİ YAPILACAK
Hatimoğulları, 1 Ekim’de başlayan ve İmralı ziyaretleriyle devam eden süreçteki çalışmaları da aktardı. “1 Ekim tarihinden itibaren başlayan ve 27 Şubat’ta Öcalan’ın tarihi çağrısıyla taçlanan barış ve demokratik topluma geçiş süreci üzerinden tam altı ay geçti. Bu süreçte bir gün bile durmadık. Asya’dan Okyanusya’ya, Avrupa’ya kadar dünyanın dört bir yanında heyetlerimizle bu süreci paylaştık. Birçok ülkenin temsilcileriyle, elçiliklerle ve kurumlarla bir araya geldik. Türkiye’nin her yerinde il ilçe dolaşıp, barışı konuştuk. 100 bine yakın yurttaşımızla açık ve şeffaf toplantılar gerçekleştirdik. Şimdi de on binlerce barış gönüllüsüyle ev ziyaretlerine başlıyoruz. Türkiye’nin ve Kürdistan’ın dört bir yanında barış elçisi arkadaşlarımızla tek tek evlere gitmeye başladık. Erişemediğimiz yerlere milyonlarca mektup göndereceğiz ve online toplantılar yapacağız. Bugüne kadar yaptıklarımızdan görüyoruz ki toplum barış talep ediyor.” dedi.
“GÜVEN SADECE GÜZEL SÖZLERLE OLMAZ”
Hatimoğulları, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile DEM Parti İmralı heyetinin gerçekleştirdiği görüşme sonrasında, “Görüşme olumlu geçti. Heyetimiz toplumun kafasındaki soru işaretlerini ve önerilerini Erdoğan’a aktardı. Beklenti, bu görüşmenin barış sürecine hız kazandırmasıdır. Tarih yapma imkanımız var. Ancak iki ay geçmesine rağmen bu çağrıya uygun bir adım göremedik. Toplum, ‘iktidar neden adım atmıyor? Süreç neden tek taraflı işliyor?’ gibi soruları soruyor. Tecrit sürerken, somut bir adım atılmazken