Profesör Raghavan, Hindistan hükümetinin 2019 yılında tesis edilen caydırıcılığın etkisinin azaldığını ve bu durumun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Uzmanlar arasında Pakistan’dan bir karşılık verme eyleminin kaçınılmaz olduğu fikri yaygın. Diplomasi sürecinin bu aşamada önem kazanacağına dair görüş birliği mevcut.
Hindistan’ın Pakistan’daki eski yüksek düzey temsilcisi Ajay Bisaria, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Pakistan kesinlikle karşılık verecektir. Sıra, bir sonraki aşamanın nasıl yönetileceğinde olacak. Kriz diplomasisi burada kritik bir rol oynayacak,” dedi.
Bisaria, Pakistan’a itidalli olması için öneriler sunulacağını fakat asıl önemli olanın, her iki ülkenin de gerilimi artırmamak adına yürütülecek olan diplomasi olduğunu vurguladı.
Lahor merkezli siyasi ve askeri analist Ejaz Hussain de misilleme saldırılarının pek olası olduğunu düşünmekte.
Hussain, BBC’ye verdiği demeçte, “Pakistan ordusunun medyadaki açıklamaları ve hesaplaşma konusundaki kararlılığı doğrultusunda, önümüzdeki günler içinde sınır ötesi hedef odaklı misilleme saldırılarının gerçekleşmesi olasılığı yüksek görünüyor,” ifadesini kullandı.
Ancak Hussain, her iki tarafın da hedef odaklı saldırılarının, “sınırlı bir konvansiyonel savaşa dönüşebileceği” kaygısını taşıyor.
ABD’deki Albany Üniversitesi’nden Christopher Clary, Hindistan’ın gerçekleştirdiği saldırıların ölçeği ve önemli noktalardaki hasar göz önüne alındığında, Pakistan’ın misilleme yapma ihtimalinin yüksek olduğuna işaret ediyor.
Clary, “Hindistan’ın terörizm ve militanlıkla bağlantılı grup ve tesislerini hedef aldığı dikkate alındığında, Pakistan’ın Hindistan’ın askeri hedeflerine yönelik saldırılarla yanıt vermesi muhtemel; ancak bu kesin bir durum değil,” dedi.
Buna karşın, bazı uzmanlar tansiyonun düşmesine dair umut besliyor.
Clary, “Bu krizi sadece bir misilleme saldırısı ve Kontrol Hattı boyunca artan karşılıklı ateşlerle atlatma şansımız var,” açıklamasında bulundu.
Ancak, gerilimin daha da tırmanma riskinin var olduğu ve bunun 2002’den bu yana Hindistan-Pakistan arasındaki “en tehlikeli” kriz olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Pakistan’deki uzmanlar, Hindistan’ın saldırıları öncesinde savaş çağrılarının yapılmamasıyla birlikte, durumun hızla değişebileceğini kaydediyor.
İslamabad merkezli analist ve Jane’s Defence Weekly’nin eski muhabirlerinden Ömer Faruk, “Ülkenin en popüler liderinin hapiste olduğu, siyasi toplumun derin bir şekilde parçalandığı bir ortamdayız. İmran Han’ın hapsi, ordu karşıtı güçlü bir halk tepkisini tetikledi,” dedi ve şu ifadeleri ekledi:
“Bugün Pakistan halk