Ekrem İmamoğlu ve beraberindekilerin gözaltına alınmasının ardından Türkiye genelinde görülen protestolar sırasında yaklaşık 2 bin kişi gözaltına alındı.
Bu gözaltından İstanbul’da 268, İzmir’de 19, Bursa’da 19, Ankara’da 4, Kocaeli’de 3 ve Adana’da 3 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Gözaltına alınanların büyük kısmını gençlerin oluşturduğu belirtilirken, bu kişiler Şeker Bayramı’nı cezaevinde geçirdi.
İKİ AYRI İDDİANAME
Elde edilen bilgilere göre, İzmir, Bursa, Ankara, Kocaeli ve Adana’da tutuklananlara yönelik henüz bir iddianame düzenlenmedi. Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, protestolara katılan ve aralarında tutuklu bulunan 213 kişi hakkında iki ayrı iddianame oluşturdu.
Bu şahıslar, “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamasıyla 6 ay ile 3 yıl arasında hapis cezasıyla yargılanacak.
DAYANIŞMA AĞI
Başta CHP Genel Başkanı Özgür Özel olmak üzere, milletvekilleri ve avukatlar, cezaevinde tutuklu bulunan yurttaşları ziyaret etti. İmamoğlu’na destek için gerçekleştirilen eylemlerde gözaltına alınan ve tutuklanan üniversiteli gençlerin aileleri ise çocuklarının serbest bırakılması amacıyla bir Anne Baba Dayanışma Ağı kurdu.
KÖTÜ MUAMELE TARTIŞMASI
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul’un Silivri ilçesindeki Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu ve hükümlülere yönelik iddialara ilişkin yaptığı açıklamalarda, tutuklanan bazı kişilerin aile görüşmelerinin, sağlık, hijyen, barınma ve diğer temel haklarının engellendiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.
Tunç, “İşkence ve kötü muamele yapıldığı öne sürülen iddialar gerçek dışıdır, vicdan ve izandan yoksul iftiralardır. Mesnetsiz iddialar, devletimizi, adalet sistemimizi ve infaz kurumlarımızı itibarsızlaştırmayı amaçlayan karanlık bir propagandanın parçasıdır.” şeklinde ifadeler kullandı.
Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Aytaç ise bu açıklamalara yanıt olarak Tunç’a cezaevlerini birlikte ziyaret etme önerisinde bulundu.
Miralayhaber.com