Ekrem İmamoğlu’nun diploma iptali ile başlayan ve gözaltı, tutukluluk süreciyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) başkanlığından alınmasıyla devam eden olaylar, kamuoyunda birçok sorunun gündeme gelmesine yol açtı. İmamoğlu’nun ne zaman serbest kalacağı, İBB’ye geri dönüp dönmeyeceği, kayyum atamalarının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) bu süreçteki tutumları gibi konular oldukça tartışılır hale geldi. Nefes gazetesinde Nuray Babacan’ın “Topal ördek stratejisi” başlıklı yazısı ise şu şekilde değerlendirildi:
“Son bir hafta içinde yaşanan gelişmeler, AKP’li siyasetçilerin ruh halinin dalgalı olmasına neden oldu. Her ne kadar iktidar medyası ve sosyal medya trolleri olumlu bir atmosfer yaratmaya çalışsa da, genel siyasetin içinde yer alan bazı isimler oldukça rahatsız gözüküyor. Ancak asıl merak ettiğim konu, partide ‘reform paketi’ üzerinde çalışan ekibin ruh hali!”
SESLERİ İÇLERİNE KAÇTI
AKP, uzun süre boyunca üzerinde çalışılan fakat sonuçsuz kalan bir projeyi gündeme aldı. Genel Başkan Vekili Efkan Ala, göreve geldikten sonra oluşturduğu bir strateji grubuyla birlikte, ‘reform paketi’ hazırlama kararı aldı. Bu süreçte bakanlar tek tek çağrılarak Türkiye’nin hukuk sistemindeki sorunlar, ekonomik güvenilirlik, adalet hissinin zedelenmesi gibi konularda geniş kapsamlı bir dönüşüm çalışması yapıldı.
Fakat bu çalışmalar sonuçsuz kaldı; partinin büyük kongresinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu konuyu birkaç cümleyle geçti ve gündem kapandı. Aylarca süren ve yüzlerce sayfadan oluşan çalışmanın bir kenara bırakılmasının sebebi, muhalefete yönelik gerçekleştirilen antidemokratik operasyonlar oldu.
Burada temel sorun, adalet duygusunun onarılması, yargının bağımsızlığının sağlanması, ekonomik kararların sürdürülebilirliği ve anayasanın üstünlüğü gibi meselelerle ilgiliydi. Derin bir bölünmeye işaret eden AKP, bunun yanı sıra başka paketler açıklamayı da sürdürüyor. Anti-demokratik harekete karşı çıkan demokratların sesleri ise daha da derinlere çekildi!
TOPAL ÖRDEK STRATEJİSİ
İktidar kanadının İmamoğlu ve ekibini yolsuzluk iddialarıyla yıpratma ve kayyum seçeneğini gündemde tutma stratejisi, ‘topal ördek’ yaratmayı amaçlıyor. Bu stratejinin iki ana hedefi bulunuyor. Birincisi; CHP’nin, partinin yönetiminin değiştirilmesi yoluyla İstanbul belediyesinin etkisini azaltmak. Yolsuzluk iddiaları etrafında yıpratma çabası, bu yönetime uzun bir süre sürecek.
İkincisi ise; Ekrem İmamoğlu’nun cezaevinde geçireceği süreyle birlikte partinin etkinliğini zayıflatmak. İmamoğlu, yolsuzluk iddialarını reddetmek için çabalarken partinin enerjisi düşecek, tıpkı Selahattin Demirtaş gibi, medyaya zaman zaman sızan açıklamaları olan bir siyasi tutuklu konumuna gelecek.
AKP’nin ilk senaryodan farklı olarak yeni hesaplamalar yapması dikkat çekiyor.
DEV ANKET NE DİYOR
Bu hesaplamalar sürerken, son günlerdeki bir karşılaştırma oldukça ilgi çekici. Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmadan önceki videosu 28 milyon izlenirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklama sadece 886 bin izlenme aldı.
Rakamlarla ilgili bir kaygı varsa, Erdoğan’ın yolsuzluk iddialarını gündeme getirdiği açıklama altında yazılan yorumlara bakılması öneriliyor. Önceden ‘Reis için ölürüz’ diyen yorumların sayısı oldukça