Halk TV yazarı Fikret Bila, Türkiye’de insan hayatının öneminin giderek azaldığını ifade etti. Bugünkü köşesinde, inşaat sektöründeki malzeme hırsızlığından altyapı eksikliklerine kadar pek çok örnek vererek, ekonomik menfaatlerin bireylerin yaşamından daha öncelikli hale geldiğini vurguladı.
Bila, özellikle Soma Maden Faciası gibi trajik olayların, maliyetleri düşürme amacıyla güvenlik önlemlerinin göz ardı edilmesinin bir sonucu olduğunu belirtti. Yazısında, Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Oteli’nde meydana gelen yangın olayını örnek göstererek, Türkiye’deki güvenlik denetimi eksikliklerine dikkat çekti. Yangın sonucunda 78 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan problemleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yetersiz denetimi ve belediyelerin yetkilerinin kısıtlanması olarak değerlendirdi.
Yangın alarmı ile yangın merdiveni gibi temel güvenlik önlemlerinin eksik olmasının, bu felaketin yaşanmasında büyük bir etken olduğunu aktardı.
Yetkililer ve iktidarın sorumluluğuna yönelik eleştirilerde bulunarak, Türkiye’de insan hayatının değersizleşmesine yol açan yapısal sorunlara dikkat çekti. Yapısal sorunlar çözüme kavuşturulmadıkça benzer felaketlerin yine yaşanabileceğine dair uyarılarda bulundu.
Bila, ilgili kısmında şunları yazdı:
“Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sorumluluğu Bolu Belediyesi’ne atarak kenara çekildi. Bu otele ‘turizm işletme ruhsatı’ veren Bakan olarak herhangi bir sorumluluk hissetmiyor. İktidar, işletme sahiplerinin ihmallerinden ya da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın denetim görevini yerine getirmemesinden bahsetmiyor. Hedef kılınan tek kişi Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan oldu.”
Yazının tamamını okumak için tıklayın.