İzmir ve Denizli’deki iş dünyası temsilcileri, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanma sürecine ilişkin pozisyonları nedeniyle CHP tarafından başlatılan boykot kampanyasına ve 2 Nisan’daki boykota tepki gösterdi.
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, yaptığı yazılı açıklamada, vatandaşların belirli kararları eleştirebilmesini ve yasal yollarla tepki göstermesini demokrasinin bir gereği olarak değerlendirdi.
Özgener, ticari hayatın olumsuz etkilenmemesi için hassas davranılması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
“Ekonomik zorlukların ve dünya genelindeki hızlı değişimlerin etkisiyle hepimiz çeşitli bedeller ödüyoruz. Ülkemiz ticari hayatının sıkıntılı dönemler geçirdiği bu süreçte, üretimi ve ticareti olumsuz yönde etkileyecek tüm çağrılar, bu bedelleri artıracak ve en nihayetinde hepimize zarar verecektir. Bu nedenle herkesi sağduyulu ve sorumlu bir şekilde hareket etmeye davet ediyoruz. Türkiye’nin en büyük gücü krizleri yönetme yeteneği ve toplumsal akıldır. Daha önce pek çok zorluğun üstesinden geldik; bu süreçte de diyalog ve sağduyuyla hareket ederek her türlü zorluğun üstesinden gelebiliriz. Demokrasiyi merkez aldığımızda ve düşüncelerimizi yasal sınırlar içerisinde ifade ettiğimizde sorumluluklarımızı yerine getirmiş oluruz.”
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, farklı görüş ve fikirlere sahip olmanın demokrasinin zenginliğini oluşturduğunu ifade etti.
Kişilerin ifade özgürlüğü çerçevesinde eleştiri yapma hakkının yasal bir hak olduğunu vurgulayan Yorgancılar, “Ülkemizin üretim ve ticari yaşamını olumsuz etkileyecek bildirilerin itidalle karşılanması gerektiği kanaatindeyim. İşçi, emekçi, öğrenci, çiftçi, sanayici ve tacir olarak toplumun ayrılmaz parçalarıyız. Bu nedenle sağduyu ile hareket etmeyi ortak bir sorumluluk olarak görüyorum.” dedi.
Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, demokratik bir hukuk devletinde vatandaşların yasal yollardan tepkilerini ifade etmesinin önemli olduğunu savundu.
Kasapoğlu, bu itirazların dikkatle değerlendirilmesinin demokrasi açısından kritik olduğunu belirtirken, “Bu itirazlar toplumsal refahımızı güvence altına alan üretim ve istihdama zarar vermemeli, sağduyulu bir şekilde ifade edilmelidir. Ekonomik faaliyetlerimiz, üretim gücümüz ve istihdam kapasitemiz, geleceğimizi şekillendirmektedir. Sanayi ve ticaret, siyasi çekişme alanı olmaktan çıkıp kalkınma hedeflerimizin merkezinde yer almalıdır.” şeklinde konuştu.
Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan ise, “Geçim kaynağımız olan işimizi ve ticaretimizi zora sokan, piyasaları sarsan eylem ve söylemleri şaşkınlıkla izliyoruz. Milletimizin geleceğinin temeli olan tüccar, sanayici ve esnafın emeğini heba edemeyiz. Ülkemizi yalnızca birlik ve beraberlikle büyütebiliriz. Yerli ve milli üretimin devamı için el birliğiyle çalışmalıyız.” ifadelerini kullandı.
Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili ise, “Üreten, istihdam sağlayan ve yatırım yapan şirketlerimize yönelik boykot çağrıları yanlıştır. Şirketlerimiz siyasi tartışmaların dışında tutulmalıdır.” dedi. (AA)