Kürt sorununun çözümüne dair sürecin yönetilmesi için Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından önerilen 100 kişilik komisyon teklifi, hem Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) hem de muhalefet partileri tarafından sağlıklı bir çalışma yürütülmeyeceği gerekçesiyle kabul edilmedi. AK Parti, söz konusu komisyonun Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı bünyesinde 35 kişiden oluşması gerektiğini ifade ederken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokrasi ve Mücadele (DEM) Partisi ve Yeni Yol grubu da 35 ya da 40 üyeli bir komisyona destek vermekte.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, geçen hafta bir yemekte bir araya geldiği partilerin grup başkanvekillerine, komisyonun oluşumu ile ilgili görüşlerini ilettirmek için toplantı yapma çağrısında bulundu. Muhalefet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilmesini sağlayacak “yeni anayasa” konusunun bu komisyonda ele alınmaması noktasında fikir birliği sağladı. AK Parti, komisyondaki üye sayısı konusunda ısrarcı olmayıp, Meclis Başkanı’nın başkanlığında 35 kişilik bir yapı öneriyor; bunun 30’unun grup partilerine, 5’inin ise diğer partilere dağıtılmasını talep etmekte.
AK Parti yetkilileri, komisyonun yasayla kurulmasının çalışmayı zorlaştıracağına dair görüş belirterek, “Meclis Başkanımızın inisiyatifiyle kurulsun, kendi gündemini belirleyebilsin. Yapısı esnek olmalı; süre kısıtlamalarına takılmamalı” açıklamasında bulundu. Komisyon, önerilerde bulunacak ve nitelikli çoğunluğun sağlanmasına yönelik kararlar alacak.
DEM Partisi de benzer şekilde 35 kişilik bir komisyon önerirken, grubu bulunmayan partilerin komisyona katılımını talep ediyor. CHP, komisyonun en az 35-40 kişiden oluşmasını ve sürecin yasal bir çerçevede yürütülmesini istiyor. Yeni Yol grubu ise henüz resmi bir öneride bulunmamış olsa da, 35-40 kişilik bir komisyon kurulmasına sıcak bakıyor ve temsilde çeşitliliğin sağlanmasını talep ediyor.
KOMİSYONUN İSMİ ÜZERİNDE TARTIŞMA SÜRÜYOR
Komisyonun ismi konusunda da farklı görüşler var. İktidar kanadı tarafından “Terörsüz Türkiye” olarak önerilen isim, DEM Parti tarafından kabul edilmemektedir. DEM Partisi, “Barış ve Demokrasi” ismini önerirken, iktidar cephesi “barış” kelimesinin bulunduğu isimlere karşı çıkıyor. AK Parti kaynakları, isim konusunda ısrarcı olmayacaklarını ifade ederken, daha çok “huzur” ve “gelecek” kavramlarına odaklanan isimlere yakın olduklarını belirtiyor. Yeni Yol grubu, “Demokrasi ve Uzlaşma” ile “Toplumsal Mutabakat ve Demokrasi” isimleri üzerinde durmakta.
“KOMİSYON YAZIN ÇALIŞSIN”
Tüm partilerin temsilcileri, komisyonun TBMM tatile girmeden kurularak çalışmalarına başlamasını istiyor. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un, partilerden gelen önerileri değerlendirip grup başkanvekilleriyle bir toplantı düzenlemesi bekleniyor. TBMM’nin resmi çalışma süresi 31 Temmuz’a kadar belirlenmişken, tatil sürecinin 17 veya 18 Temmuz’da başlayabileceği öngörülmekte.
DEVLET BAHÇELİ’DEN KOMİSYON TEKLİFİ
Devlet Bahçeli, 28’inci Yasama Yılı’nın açılışında TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, PKK lideri Abdullah Öcalan’a çağrıda bulunmuş ve bir yol haritası belirlemek üzere 100 kişilik bir komisyon önerisinde bulunmuştu. Bahçeli, “Önümüzdeki dönemin yol haritasını belirlemek üzere bir komisyon kurulması, tüm toplumsal kesimlerin temsilcileriyle gerçekleşmelidir