Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın ve ertesi gün Brüksel’deki NATO Karargahı’nda 3-4 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na iştirak edecek. Bakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, toplantının ilk oturumunda 32 üye ülkenin temsilcileri bir araya gelecek. Bu oturumda kolektif savunma, müttefikler arasındaki yük paylaşımı, savunma harcamalarının artırılması, müttefiklerin savunma sanayi altyapılarının güçlendirilmesi, Rusya-Ukrayna savaşı ile Avrupa güvenliğinin geleceği ve haziran ayında Lahey’de yapılacak NATO Zirvesi’nin hazırlıkları gibi konular ele alınacaktır.
Bakan Fidan’ın oturumda, Türkiye’nin güçlü ordusu, modern askeri kabiliyetleri ve gelişmiş savunma sanayi altyapısıyla Avrupa-Atlantik güvenliğine katkılarını sürdüreceği mesajını vermesi bekleniyor. Ayrıca, NATO’nun Avrupa güvenliğindeki önemli rolünün korunması gerektiğini vurgulayacağı, Türkiye’nin güneydoğu kanadındaki kritik konumunun Avrupa güvenliğinin geleceği açısından önem taşıdığını belirtmesi öngörülüyor.
İKİNCİ OTURUMA ASYA-PASİFİK ÜLKELERİ DE KATILACAK
Toplantının üçüncü oturumu ise, Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiha ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas’ın katılımıyla NATO-Ukrayna Konseyi formatında gerçekleşecek.
Bu oturumda, Ukrayna’nın acil ihtiyaçları, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili güncel durum, savaşın sona erdirilmesine yönelik çabalar ve Türkiye’nin, Ukrayna’nın bağımsızlığına verdiği desteği yineleyerek, kalıcı barış için atılacak adımlar hakkında görüşlerini paylaşması bekleniyor. Ayrıca, Türkiye’nin Ukrayna’daki ateşkes müzakerelerine katkıda bulunabilecek fikirleri gündeme getirmesi planlanıyor. Bu bağlamda, Türkiye başta olmak üzere AB üyesi olmayan müttefiklerin, AB’nin savunma ve güvenlik alanındaki çabalarına tam katılımının önemine vurgu yapması öngörülüyor.
Son oturum ise 4 Nisan Cuma günü gerçekleştirilecek. Bu oturumda AB Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas’ın, NATO Dışişleri Bakanları ile AB’nin son dönemde güvenlik ve savunma alanında başlattığı girişimleri paylaşması bekleniyor. Ayrıca, bu girişimlerin NATO’nun Avrupa-Atlantik güvenliği üzerindeki etkisinin tartışılması da gündemde yer alacak.
Oturumda, Hakan Fidan’ın Türkiye’nin Avrupa güvenliğinin vazgeçilmez bir parçası olduğunu ve bu güvenliğe katkı sağlamayı sürdüreceğini ifade etmesi, AB’nin savunma alanındaki girişimlerinin ancak Türkiye gibi AB üyesi olmayan Avrupalı müttefiklerin tam katılımıyla başarıya ulaşabileceğini vurgulaması hedefleniyor. Bu bağlamda, AB’nin savunma sanayi alanındaki girişimlerine Türkiye’nin katılımıyla ilgili görüşlerini de dile getirmesi planlanıyor.
Miralayhaber.com