MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 22 Ekim tarihinde gerçekleştirdiği konuşmada, 1999’da idam cezasına çarptırılan ve cezası ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrilen Abdullah Öcalan’ın durumuna dikkat çekti. Bahçeli, “Terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM’de DEM Parti Grup Toplantısı’nda konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, ‘umut hakkı’nın kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın” ifadelerini kullandı. Bu açıklamalar, bazı gelişmelere yol açtı.
DEM Parti Heyeti, 27 Aralık’ta İmralı Cezaevi’nde Abdullah Öcalan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Heyette yer alan DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, 15 Ocak’ta gerçekleştirilmesi planlanan ikinci ziyaret talepleri hakkında, “Önümüzdeki hafta için, en kısa sürede başvuruda bulunacağız” şeklinde açıklamalarda bulundu. Ancak, bu süreçte beklenmedik bir gelişme meydana geldi.
Gazeteci İsmail Saymaz, DEM Parti yetkilileri ile yaptığı görüşmenin detaylarını paylaştı. Saymaz’a göre, DEM Parti yönetimi İmralı’ya yapılması planlanan ikinci görüşmeden PKK’ya yönelik bir “silah bırakma” çağrısının gelmesini beklemiyor. DEM Parti üyeleri, “Biz bu ziyarette, diğer siyasi partiler ile yaptığımız görüşmeleri Öcalan’a aktaracağız. Onun değerlendirmesini bekleyeceğiz. Hükümetten de çözüm için bir adım gelmediği ortada… Bu nedenle Öcalan’ın ‘silah bırakma’ yönünde bir çağrı yapmasını beklemiyoruz” ifadesini kullandı.
NE OLDU
DEM Parti milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan, Öcalan ile yapılan 27 Aralık görüşmesinde, Öcalan’ın “Sayın Bahçeli’nin ve Sayın Erdoğan’ın güç verdiği yeni paradigmaya, ben de pozitif anlamda gerekli katkıyı sunacak ehil ve kararlılığa sahibim” sözlerini aktardı. Öcalan ayrıca, “Heyet bu yaklaşımımı gerek devletle gerekse siyasi çevrelerle paylaşacaktır. Bunlar ışığında gereken pozitif adımı atmaya ve çağrıyı yapmaya hazırım” dedi.
Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan, görüşmenin ardından TBMM’de diğer siyasi partilerle ve cezaevinde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile bir araya geldi.
HEYETTEN 17 OCAK’TA AÇIKLAMA
DEM Parti İmralı Heyeti, görüşmeler sonrasında 17 Ocak’ta bir açıklama yaparak, “Ziyaret gündemlerimizin ana eksenini, Öcalan ile yaptığımız görüşmenin sonuçlarının aktarımı ve ortaya çıkan yeni durumun karşılıklı olarak değerlendirilmesi oluşturmuştur.” dedi. Açıklamada, “Bunlar da özetle, Kürt sorununa ve bundan kaynaklı çatışmalı sürece kalıcı çözüm bulmak için pozitif katkı sunma istek ve iradesine odaklanmıştır.” ifadeleri de yer aldı.
Ayrıca, görüşmelerin genelinin olumlu ve umut verici geçtiği, siyasi partilerin barış sürecine desteklerini ilettikleri aktarılırken, sürecin şeffaflığı ve TBMM bünyesinde yürütülmesi konusundaki endişelerin de dile getirildiği belirtildi. Görüşmelerden elde edilen izlenime göre, tüm siyasi partilerin Kürt sorununa dair çatışmalardan arınma arzusuna sahip oldukları yönünde birleşen bir görüş oluştuğu ifade edildi.
Miralayhaber.com