Miralay Haber Haber Merkezi
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “yeni çözüm süreci” hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Koçyiğit, bu sürecin etkili bir şekilde işlemesi için öncelikle Abdullah Öcalan’ın koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı. “Sadece İmralı heyetiyle temas etmesi kabul edilemez. Seçimlerin beklenmesi gibi bir lüksümüz yok” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik başlatılan soruşturmalar ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması üzerine de değerlendirmelerde bulunan Koçyiğit, “Kürt sorununu çözmeden, ne Van’da ne de İstanbul’da kayyımların önüne geçilebilir” ifadesinde bulundu.
DEM Parti heyetinin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile gerçekleştirdiği görüşmeler hakkında bilgi veren Koçyiğit, “Tecriti ve hasta tutsakların durumunu konuştuk. Onların acilen serbest bırakılmasını talep ettik” açıklamasında bulundu. Ayrıca, Terörle Mücadele Kanunu’ndaki düzenlemelerin gündeme gelmesi gerektiğine dikkat çekti. Koçyiğit, mevcut durumun Adalet Bakanlığı’na da yansıdığını dile getirdi.
“Güven duygusunu zedeleyecek pratikler var”
Koçyiğit, hükümetin “silah bırakma takvimine kilitlendiğini” belirterek, toplumun güven duygusunun zedelenmemesi için somut adımlar atılması gerektiğini belirtti. “Mevcut pratiğe bakıldığında güven duygusunu zedeleyecek birçok uygulama mevcut. Topluma anlatmak ve ilerlemek için gerekli adımları atmak zorundayız” şeklinde konuştu.
10. Yargı Paketi’nde bazı düzenlemeler olabileceğini düşündüğünü ifade eden Koçyiğit, “Bu konuda muhalefetle de görüşmeler yapacağız. İnfazdaki eşitsizlik, sadece DEM Parti’nin sorunu değil, tüm toplumun sorunu” dedi.
“Bizim bekleme lüksümüz ve zamanımız yok”
Koçyiğit, İBB’yle ilgili gelişmeleri değerlendirirken, Kürt sorununu çözmeden bu tür hukuksuzlukları aşmanın mümkün olmadığını vurguladı. Her geçen günün kaybına dikkat çeken Koçyiğit, “Canların yükünü taşıyoruz. Bu nedenle zaman kaybetme lüksümüz yok” ifadesini kullandı.
“Tecriti ve hasta tutukluları konuştuk”
DEM Parti heyetinin Adalet Bakanı ile gerçekleştirdiği görüşmelerde hasta tutsakların durumunu gündeme getirdiklerini belirten Koçyiğit, disiplin meselelerine de odaklandıklarını açıkladı. “Sosyal güven ortamını sağlamak için hızlı adımlar atılmalı ve yargı paketi bunları içermelidir” dedi.
“Hükûmetle Anayasa gündemimiz ve istişaremiz yok”
Koçyiğit, Anayasa konusunda hükümetle herhangi bir görüşmeleri olmadığını söyleyerek, “Demokratik bir Anayasa talebimiz elbette var ama mevcut gündemimizde bu yok” ifadelerini kullandı.
Covid izinleriyle ilgili de düzenlemelerin gerekliliğine dikkat çeken Koçyiğit, “Pozitif, güven verici bir iklimin oluşturulması şart. Mevcut anayasaya uyulmayan birçok madde var” değerlendirmesinde bulundu.