SABAH, sahte alkol riskine dikkat çekmek amacıyla 10 yıldır alkol bağımlılığı ile savaşan ve nihayetinde hayatını yeniden inşa eden 56 yaşındaki V.P. ile bir röportaj gerçekleştirdi. V.P., “Bağımlı bireylerin en büyük arzusu alkol içeren maddelere kolay erişim sağlamaktır. Bu nedenle, ne tükettiklerinin önemi kalmıyor ve karar alma yetenekleri zayıflıyor.” ifadelerini kullandı. V.P., “Merdiven altı üretim yapan kişiler, alkol bağımlısı bireyleri kolayca kandırabiliyor. Ben de başlangıçta sahte alkol tükettiğimin farkında değildim. Yaşanan ölümlerin çoğunun nedeni, bu durumun bilincinde olmadan her önlerine geleni tüketmeleridir.” dedi.
ALKOL HAYATIMDAKİ MERKEZİ ROLÜ
Alkolün yaşamında merkezi bir yere sahip olduğunu belirten V.P., “Alkolsüz kaldığımda insani tepkiler veremez hale geldim. Sevinçten yoksun, üzüntüm ise hissizdi. Konsantre olup çalışamaz hale geldim. Kullanmadığımda nefesim daralıyor, elim ayağım titriyordu. İşlevselliğim azaldıkça, geçici körlük sorununu yaşadıkça durumun ciddiyetini anladım. Tedavi olmam gerektiğini fark ettim.” dedi. İlaç tedavisi yanı sıra psikolojik desteğin önemine de değinen V.P., Adsız Alkolikler Derneği’nden aldığı yardımın kendisi için bir ‘ruhsal arınma’ sağladığını belirtti. Bağımlılıkla mücadele eden bireylere tavsiyelerde bulunan V.P., “Alkol dostunuz değil, aslında en büyük düşmanınızdır. En güzel anlarınızı, paranızı, sağlığınızı ve hayatınızı çalıp gidiyor. Sorunlarınız için alkolü sığınacak yer olarak görmek yerine, psikolojik destek alın ve doğa yürüyüşü yapın. İçeriği hakkında bilgiden yoksun olduğunuz hiçbir maddeyi tüketmeyin. Fiyatı ile yaşamınızı tehlikeye atmayın.” uyarısında bulundu.
YALNIZLIĞIN BAĞIMLILIĞA ETKİSİ
Uzman Psikolog İlkay Soykal, alkol bağımlılığının en büyük nedeninin “yalnızlık” olduğunu savunarak önemli açıklamalar yaptı: “Sahte içki karaciğerde emildiğinde, böbreklere, göze ve merkezi sinir sistemine zarar verebiliyor. Bu durum, kalıcı körlük, böbrek yetmezliği ve uzun dönemde karaciğer yetmezliğine yol açabilir. Bağımlılığın tedavisi, ‘düzenli ilaç kullanımı’, ‘psikoterapi’ ve ‘rehabilitasyon’ üçgeni ile sağlanır. Bağımlılık, bir sonucun yansımasıdır. Alkol alma isteğini besleyen düşünce-davranış-duygu kalıplarını ele alıp bu kalıplar saptandığında, yeniden alkol almamak için psikoterapi sürecine girmek önemlidir. Temel etmenler bireyden bireye değişir, ancak sıkça görülmeyle ilgili duygu, anlaşılırlık, yalnızlık hissi ve kaygıyla baş edememe gibi unsurlar öne çıkmaktadır.”
SAHTE ALKOLÜN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Siber Suçlar ve Madde Bağımlılığı Uzmanı eski polis İsa Altun, sahte alkolün insan sağlığı üzerindeki tehditlerine dikkat çekti: “Sahte alkol üretiminde kullanılan unsurlar, insan sağlığına ciddi tehditler oluşturmaktadır. Yüksek kâr elde etmek amacıyla insan hayatıyla oynana bilmektedir. Metil alkol, içki üretimi için uygun olmayan bir madde olmasına rağmen, ucuz olması nedeniyle merdiven altı üretim yapanlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Metil alkol, ağız yoluyla alındığında mide yolunda hızla emilerek ölüme yol açabilir. Eğlence mekanlarında ve restoranlarda, kişilerin tükettikleri içkinin sahte olup olmadığını ayırt etmeleri neredeyse im