Kalp rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 3 Mayıs Cumartesi günü yaşamını yitiren TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in doktoruyla gerçekleştirdiği görüşmelere Odatv ulaştı.
Odatv’nin edindiği bilgilere göre, Sırrı Süreyya Önder, ölmeden önceki rutin kontrolünde doktorundan ameliyat olması gerektiği bilgisini aldı. Ancak Önder, doktordan 8 Haziran tarihine kadar süre istedi.
Önder’in 8 Haziran tarihini istemesinin nedeni, “milli çözüm sürecinin” başarılı olması için belirlenen nihai tarih olarak değerlendiriliyor.
TBMM’DE ANMA TÖRENİ DÜZENLENDİ
Sırrı Süreyya Önder için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bir anma programı gerçekleştirildi. Törene, AKP, CHP, MHP, İYİ Parti, DEM Parti ve EMEP temsilcileri katıldı.
Anma programında TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ bir konuşma yaptı. Bozdağ, “Sırrı Süreyya Önder’i bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum” ifadelerini kullandı. Konuşmasının ardından milletvekillerini Fatiha okumaya davet etti.
Daha sonra meclisteki partilerin grup başkanvekilleri söz aldı. AKP Grup Başkanvekili Muhammet Akbaşoğlu, “Yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum ve Sırrı Süreyya Önder Başkanımıza AK Parti Grubumuz adına Allah’tan rahmet diliyorum. Ailesine, yakınlarına, sevenlerine, DEM Parti Grubuna, Meclisimize ve milletimize başsağlığı diliyorum.” dedi.
Akbaşoğlu, Önder’in Meclis Başkanvekili olarak bıraktığı mirasa da dikkat çekerek, “O, zaman zaman Meclis Başkan Vekillerimizin odasında yaptığımız entelektüel birikimini kuşatıcı ve kucaklayıcı bir şekilde sundu. Barış için gösterdiği çabalar, bize önemli bir miras bıraktı.” şeklinde konuştu.
Yeni Yol Partisi Genel Başkanvekili Mehmet Emin Ekmen ise, “Kendi varlığıyla, neşenin ve zekanın kalbiydi. En kritik anlarda bile gülümsemesi ortayı değiştirebilirdi.” dedi.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Sırrı Süreyya Önder, yüreğiyle yaşayan bir insandı. Sağlık sorunlarını paylaşırken bile barış için çalışacağını söylemesiyle gönüllerde yer edinmiştir.” ifadelerini kullandı.
CHP’DEN BEKLENEN KONUŞMA
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir de Önder’in vefatına ilişkin bir konuşma gerçekleştirdi ancak bu konuşma izleyenleri şaşırttı. Emir, sadece TBMM Başkanvekilliği konusunu öne çıkararak, “Tüm halklar olarak acı içindeyiz.” şeklinde değerlendirme yaptı. Geçişken bir ifadeyle Önder’i nasıl tanıdıklarını anlatırken, dinleyiciler “Hazırlık yapmadılar mı?” yorumları yaptı.
ÖNDER’İN VASİYETİ YERİNE GETİRİLDİ
Önder, vefatından önce Şeyh Galip’in naatının okunmasını vasiyet etmişti. TBMM’deki anma programında Önder’in vasiyetinin okunmasıyla birlikte, Şeyh Galip’in yazdığı Naat-ı Nebevi okundu.
ŞEYH GALİP KİMDİR?
Şeyh Galip, 1757 yılında İstanbul’da doğmuş ve Mevlevi tarikatına bağlı bir ailede yetişmiştir. Edebiyatla tanışması erken yaşlarda olmuş, divanı ve “Hüsn ü Aşk” adlı eseriyle Türk edebiyatında önemli bir yer edinmiştir. 42 yaşında vefat eden Galip’in mezarı Galata Mevlevihanesi’ndedir.