“`html
19. NATO Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı (SACEUR) emekli General Tod D. Wolters, ABD’de Cumhuriyetçi Donald Trump’ın başkan seçilmesinin ardından yeni yönetimin, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ile terör örgütü PKK/YPG arasındaki ilişkiyi incelemesi gerektiğini öne sürdü. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) İstanbul’da düzenlediği panele katılan Wolters, burada önemli açıklamalarda bulundu.
Panelin ardından, Wolters, ABD’deki Trump yönetiminin muhtemel dış politikası hakkında Anadolu Ajansı muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Wolters, Trump yönetiminin Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri etkileyen PKK/YPG konusuna nasıl yaklaşacağıyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Bu alanda kapsamlı bir diyalog olacağını sanmıyorum; son 6 ay boyunca bu konuda fazla haber görmedim. Geçiş sürecinin tüm alanlara etkisi düşünüldüğünde, bu durumun samimi sürtüşmelere yol açma potansiyeli bulunduğuna inanıyorum. Rekabetten krize veya çatışmaya dönüşebilir.” dedi.
General Wolters, eğer Trump yönetimi CENTCOM’un PKK/YPG ile olan ilişkisini kapsamlı bir şekilde incelemeye karar verirse, bunu destekleyeceğini belirtti. “Yeni yönetimin, CENTCOM’un şu anda PKK/YPG ile olan politikasını incelemesini bekliyorum,” diyen Wolters, sonuçların belirsiz olduğunu, fakat CENTCOM’un PKK/YPG’ye dair gözlemleri ile Türkiye, NATO ve ABD Avrupa Komutanlığı (USEUCOM) arasındaki diyalogun önemli olduğunu ifade etti.
NATO’nun savunma harcamaları hedeflerine değinen Wolters, Trump yönetiminin bu konudaki politikasını sürdüreceğine işaret ederek, bazı ülkelerin gayrisafi yurt içi hasılalarının (GSYİH) yüzde 2’sini savunmaya ayırma hedefine ulaşamaması halinde Trump’ın sesini yükseltebileceğini dile getirdi. Wolters, Trump’ın NATO’nun yüzde 2’lik savunma harcaması hedefini yükseltmesini beklediğini belirterek, “Bence bu, devam etmesi gereken bir politika. Başkan Trump’ın tutumu da bu yönde olmalı. İster yüzde 2, ister daha yüksek bir rakam olsun, yeni bir hedef ve buna bağlı bir zaman dilimi olacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
Bununla birlikte, NATO ülkelerinin savunma bakanlarının da bu politikayı desteklediğini belirten Wolters, “Savunmanın artırılması, ordularının stratejik eğilimini iyileştirir ve ülkelerini daha güçlü hale getirir.” dedi. Ek olarak, Wolters, Trump’ın Rusya-Ukrayna Savaşı’na ilişkin muhtemel politikası hakkında da yorumda bulundu. Wolters, “Bence değişen şey, Başkan Trump’ın Rusya, Ukrayna ve çevre ülkeleriyle stratejik düzeyde daha aktif olacağıdır. Trump, sorunlara bir çözüm bulmak adına daha fazla diyaloğu teşvik edecektir.” açıklamasında bulundu.
Wolters, Trump’ın bu konudaki planını bilmediğini ancak yeni kabinesinden danışmanlık alarak ortak bir karar vereceğini vurguladı. “Birçok kişi bu konuyu konuştu. Sorunun çok kısa bir süre içinde çözülebileceğini iddia edenler var, ancak kesin parametreleri bilemiyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.
“`