USD38,01
%0.27
EURO41,91
%-0.29
CNY5,22
%0.18
GBP49,57
%-0.54
EURO/USD1,10
%-0.33
BIST9.452,14
%-0.34
Petrol68,67
%-2.1
GR. ALTIN3.786,12
%-0.28
BTC3.187.809,58
%0.83
  1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Trump’tan Yeni Gümrük Vergileri: Ekonomi Sarsılıyor!

Trump’tan Yeni Gümrük Vergileri: Ekonomi Sarsılıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Başkanı Donald Trump, otomobil ve otomobil parçalarına yönelik yeni ithalat vergilerini tanıtmaya hazırlanıyor.

2 Nisan tarihini “Kurtuluş Günü” olarak nitelendiren Trump, ticari adil olmayan uygulamaları engellemek için çeşitli ticaret ortaklarına karşı yeni gümrük vergileri getireceğini duyurdu.

Daha önce ABD, çelik ve alüminyum ithalatına ilave olarak Kanada, Çin ve Meksika’dan gelen ürünlere yüksek gümrük vergileri uygulamıştı. Şimdi, ticaret açığı bulunan birçok ülkeye de yeni gümrük vergileri getirileceği öngörülüyor.

Son tehditle ilgili detaylar

Trump, pazar günü yaptığı açıklamada, yeni gümrük vergilerinin yalnızca ABD ile en büyük ticaret açıklarını veren ülkelerle sınırlı kalmayacağını vurguladı.

Gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bütün ülkelerle başlamalıyız, sonra ne olacağını göreceğiz” dedi.

Ayrıca, Ukrayna’daki savaşın sona erdirilmesi konusunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir anlaşmaya varamazsa, Rus petrolü satın alan ülkelere karşı yeni gümrük vergileri uygulanacağını ifade etti. Bu açıklamalar sonrasında, Asya ve Avrupa borsalarında önemli düşüşler yaşandı.

ABD’nin mevcut gümrük vergileri

Trump, 2 Nisan’da başlayacak yüzde 25’lik otomobil vergilerinden bahsetti. Otomobil parçalarına yönelik yeni vergilerin ise Mayıs ayı veya sonrasında devreye girmesi bekleniyor.

ABD, yılda yaklaşık 240 milyar dolarlık otomobil ithalatı gerçekleştiriyor. 4 Mart’ta Kanada ve Meksika’dan ithal edilen ürünlerde yüzde 25 gümrük vergisi, Kanada’dan gelen enerji ithalatına ise yüzde 10’luk vergi uygulanmaya başladı.

Bununla birlikte, USMCA (ABD-Meksika-Kanada) serbest ticaret anlaşmasına uygun olarak üretilen motorlu araçlar ve parçalar, yeni gümrük sistemi kurulana kadar muaf tutuldu.

Beyaz Saray, uygulanan gümrük vergilerinin Kanada ve Meksika hükümetlerini, ABD’ye yasadışı göçmen akışını ve yasadışı fentanil üretimini durdurmaları noktasında ikna etmeyi amaçladığını belirtti.

4 Şubat’ta, ABD, Çin’den gelen tüm mallara yüzde 10’luk genel tarife uygulamaya başladı ve bu oran 4 Mart’ta yüzde 20’ye yükseltildi. Ancak 800 doların altındaki küçük gönderiler vergiden muaf tutuluyor.

Çin, ABD’den ithal edilen tarım ürünlerine yüzde 10-15 arasında misilleme vergileri uyguladı. Kanada ise ABD’den gelen 40 milyar dolarlık ürün için benzer misillemeler gerçekleştirdi. Meksika henüz bir tepki göstermedi.

12 Mart’ta, tüm ülkelerden ithal edilen çelik ve alüminyum ürünlerine yüzde 25 gümrük vergisi getirildi. Bu durum, bu metallerin önemli ihracatçısı olan Kanada, Brezilya, Meksika, Güney Kore, Vietnam ve Japonya’yı olumsuz etkiledi.

Avrupa Birliği, 1 Nisan’dan itibaren ABD’den gelen 28 milyar dolarlık mallara gümrük tarifeleri uygulayacağını duyurdu. Vergilendirilecek ürünler arasında tekneler, bourbon viskisi ve motosikletler yer alıyor.

25 Mart’ta, Venezuela’dan petrol alan ülkelere yönelik olarak tüm ürünlere yüzde 25 vergi uygulanmaya başlandı. Beyaz Saray bu kararın, Venezuela hükümetine baskı yapmayı ve ABD iş yapışları içinde aktif olmayı düşündüğü çeteleri engellemeyi hedeflediğini belirtti.

Moody’s Analytics, mevcut gümrük vergilerinin 1,4 trilyon dolar değerindeki malları kapsadığını ve ABD’nin ithal mallara uyguladığı ortalama gümrük vergi oranının yüzde 3’ten yüzde 10’a çıktığını, bu seviyenin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Trump’tan Yeni Gümrük Vergileri: Ekonomi Sarsılıyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Miralay Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.