Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Avrupa Birliği (AB) üye ve aday ülkelerinin dışişleri bakanlarının katılımıyla Polonya’nın Varşova şehrinde gerçekleştirilecek Gymnich Toplantısı’na katılıyor. Türkiye’nin beş yıl aradan sonra davet edildiği bu önemli buluşma, Türkiye-AB ilişkileri, hibrit tehditlere karşı iş birliği ve AB’ye katılım süreci gibi hayati konuları masaya yatıracak.
Bakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre Fidan, toplantı süresince Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler ile Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ile AB üyesi ülkeler ve aday ülkelerin Dışişleri Bakanları ile buluşacak. Fidan, 29 Ağustos 2024 tarihinde Brüksel’de düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’na davet edilmesi sonrası, AB’nin Türkiye ile ilişkilerini yeniden canlandırma çabalarına katkıda bulunan bir adım olarak değerlendiriliyor.
Varşova’daki toplantının, Türkiye ile AB arasındaki iletişim kanallarının güçlendirilmesi ve AB’ye katılım sürecinin ivme kazanması bakımından taşıdığı önemin altı çiziliyor. Bu kapsamda, hibrit tehditler karşısında dayanıklılığın artırılması gibi Avrupa dış ve güvenlik politikasındaki mevcut zorluklarla ilgili fikir alışverişinde bulunulması planlanıyor.
Bakan Fidan’ın toplantıda, NATO ile AB arasında yürütülen stratejik iş birliğinin Avrupa’nın güvenliği açısından hayati olduğunu dile getirmesi bekleniyor. Ayrıca, Türkiye ve AB’nin hibrit tehditlere karşı olan iş birliğini artırmaları ve bilgi paylaşımını geliştirmeleri gerektiği, terörün hibrit tehditleri tetikleyerek uluslararası güvenliği tehdit ettiğini vurgulaması bekleniyor. Fidan’ın, Türkiye’nin terörle mücadeledeki çabalarının bölgedeki istikrarı koruyacağını ifade etmesi de öngörülüyor.
Bu bağlamda Bakan Fidan’ın, Türkiye’nin müttefiklerinden ve ortaklarından somut ve anlamlı destek talep edeceği, Avrupa’nın savunma sanayisi kapasitesinin güçlendirilmesine yönelik AB girişimlerine, Türkiye’nin güçlü savunma sanayi altyapısı ve askeri tecrübesiyle diğer AB üyesi olmayan ülkelerin de katkısının önemli olduğuna dikkat çekmesi bekleniyor.
Toplantıda, Türkiye ile AB ilişkilerinin sürdürülebilir ve öngörülebilir bir biçimde güçlendirilmesi için AB’nin atması gereken somut adımlara dair beklentilerin de gündeme geleceği ifade ediliyor. Ayrıca, yapısal diyalog mekanizmalarının devam etmesinin, Gümrük Birliği’nin günümüz ihtiyaçlarına göre modernizasyonunun ve vize konularının önceliklerden biri olduğu belirtiliyor.
Fidan’ın Gymnich etkinliğine diğer aday ülkelerle bir arada davet edilmesi, Türkiye’nin AB ile ilişkilerinde izlediği kararlı politikanın bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki açıklamalarına atıfta bulunarak, AB üyeliğinin Türkiye için stratejik bir hedef olduğunun AB liderleri tarafından dikkate alındığı ifade ediliyor.
Küresel düzeydeki meydan okumaların, AB’nin Türkiye’nin adaylık statüsünü yeniden hatırlamasına katkıda bulunduğu belirtiliyor. Özellikle, artan jeopolitik belirsizliklerin, güvenlik tehditlerinin ve ekonomik kırılganlıkların mevcut olduğu bu dönemde, Türkiye-AB ilişkilerinin güçlendirilmesi ve bölgesel dayanışmanın artırılması açısından kritik bir adım olduğu vurgulanıyor.
Bu davetin, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerde yeni bir ivme yaratma potansiyeline işaret ettiği ifade ediliyor. Türkiye’nin katkı sağlayabileceği alanlar arasında enerji güvenliği, göç yönetimi, iklim değişikliğiyle mücadele ve ticaretin bulunduğu, bu alanlarda derinleşen bir diyalogun Avrupa’nın ortak refahı için hayati önemde olduğunun altı çiziliyor.
Buna göre Ankara’nın, Türkiye’nin AB üyelik perspektifinin dış politika ve güvenlik konuları da dâhil olmak üzere her alanda göz önünde bulundurulması