Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), 13 Şubat tarihinde gerçekleştirdiği Olağan Genel Kurul toplantısında, “Politik hayatta olağanüstü olaylar” konulu bir sunum yaptı. Söz konusu slaytta, politikacılar, iş insanları ve gazetecilere yönelik yargı süreçlerinin sorgulandığı ve tutuklanmalar gerçekleştiği vurgulandı. Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) ihraç edilen teğmenler için de “Ordudan ihraç ediliyor” ifadesi yer aldı.
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras, konuşmasında son dönemlerde politik alanda yaşanan olağanüstü olaylara dikkat çekti. Aras, “Seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınması, yerlerine kayyım atanması, bir siyasi parti liderine yönelik açılan soruşturmalar ile çeşitli sanatçıların menajerliğini yapan bir iş insanı hakkında başlatılan davalar, dikkat çekici durumlar” ifadelerini kullandı.
Aras, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilgili açılan davalara da değinerek, “Bir büyükşehir belediye başkanı hakkında basın toplantısının hemen ardından soruşturmalar başlatılıyor. Bilirkişi görüşmesini paylaşan gazeteciler gözaltına alınıyor ve genel yayın yönetmeni tutuklanıyor,” diyerek yaşananları eleştirdi.
Ömer Aras, ayrıca 6 Şubat’taki depremler ve Kartalkaya Yangını gibi trajik olayların üzerinden geçerek, “Kurallar var ama ihlal eden çok, denetim eksikliği söz konusu. Bu ölümlerin temel sebebi sistemdeki aksaklıklardır… Sistem kendini düzeltebilecek mekanizmalar barındırmalı. Sorumluların hesap vermesi ve yerlerine yetkin kişilerin atanması gerekli,” şeklinde konuştu.
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı, özellikle Kartalkaya, İliç ve Soma’daki ölümlerle ilgili olarak, “sorumlular hesap vermeli, yetkin kişiler gelmeli,” ifadelerini kullandı.
Orhan Turan
TÜSİAD Başkanı Turan sordu: Kimin yüzü gülüyor?
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan da Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada, “Hem sanayiciler hem çalışanlar mutsuz. Büyük işletmeler sıkıntı yaşıyor, KOBİ’ler de. Batı’daki girişimciler şikayet ederken, Doğu’dakiler de aynı durumda. Peki, kimin yüzü gülüyor?” diyerek durumu eleştirdi. Ömer Aras, 2025 yılı için enflasyonla mücadelenin önemine vurgu yaparak, “Kamunun da vatandaşlarla eşit oranda tasarruf yapması gerekiyor. Devlet bütçe disiplini sağlamalı,” ifadelerine yer verdi.
TÜSİAD Başkanı Turan, konuşmasında iktidar ve ekonomi yönetimini eleştirerek, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in programının desteklenmesi gerektiğini ancak sürecin yavaş ilerlediğini belirtti ve “Neler yapılması gerektiğini defalarca ifade ettik, sesimizi çıkarmazsak gönlümüz razı olur mu?” dedi.
TÜSİAD sunumuna ilk tepki, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan geldi. Söz konusu sunumda son dönemdeki yargı süreçlerine yönelik eleştiriler yapılırken, Tunç “Türkiye artık eski Türkiye değil; hiç kimse kendini halkın iradesinin üzerinde göremez” diyerek karşılık verdi. Ayrıca, sivil toplum kuruluşlarının görüş açıklamasının demokratik bir hak olduğunu belirtirken, yargıyı ve siyaseti yönlendirme çabalarının demokrasiye aykırı olduğunu ekledi.
Adalet Bakanı Tunç, “Son zamanlarda yargının yürüttüğü soruşturmalara yönelik artan sözlü saldırılara maruz kaldık” diyerek devam etti. “Bir iş adamları derneğinin yöneticilerinin ifadelerini kabul etmek mümkün değildir. Halk bununla rahatsız olmaktadır.