USD39,82
%0
EURO46,91
%0.18
CNY5,56
%0.09
GBP54,54
%0.07
EURO/USD1,18
%0.07
BIST10.228,39
%0.39
Petrol68,80
%-0.12
GR. ALTIN4.262,07
%0.06
BTC4.353.527,06
%0.04
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Uluslararası Anadolu Kartalı-2025’te Yenilikler!

Uluslararası Anadolu Kartalı-2025’te Yenilikler!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD, Azerbaycan, Katar, Macaristan, Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün ile NATO AWACS, Türkiye Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarının fiili olarak katıldığı Uluslararası Anadolu Kartalı-2025 Eğitimi, 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda gerçekleştirildi. 23 Haziran’da başlayan ve 4 Temmuz’da sona erecek olan bu eğitim, kapılarını basın mensuplarına açtı. Yüzlerce yerli ve yabancı gazeteci eğitim faaliyetlerini yerinde takip etti. Eğitim senaryosu çerçevesinde, gerçeğe yakın savaş ortamında katılımcıların bilgi, beceri ve tecrübelerinin paylaşılması, birleşik harekâta yönelik eğitim seviyelerinin yükseltilmesi hedefleniyor. Basın mensuplarına verilen brifingin ardından eğitimde yer alan uçaklar kalkışlarını gerçekleştirdi. Ayrıca, Türkiye’nin gururu Türk Yıldızları’nın gösteri uçuşu da büyük ilgi gördü ve yabancı katılımcılardan tam not aldı.

İLKLERİN KARTALI

Uluslararası Anadolu Kartalı-2025 Eğitiminde birçok ilk yaşandı. Eğitimde dikkat çeken üç yenilik öne çıkıyor. İlk olarak, kriz safhası uygulaması gerçekleştirildi. Uluslararası eğitimde, savaş başlamadan önceki kriz safhası senaryoları ilk kez fiili uçuşlarla canlandırıldı. Pilotlara, çatışma çıkmadan önce ülkenin düşmanca eylemlerle karşılaşmasını önleme amacıyla önleyici hava harekâtı planlaması, angajman kuralları ve caydırıcılık tedbirleri uygulamalı olarak gösterildi. Bu uygulama, barışı korumak için en gelişmiş hazırlık modellerinden birisi olarak değerlendiriliyor.

İkinci yenilik ise seyir füzesi önleme eğitimi. Anadolu Kartalı Eğitiminde, kırmızı ülke ekolündeki kuvvetlerin benzetildiği birçok seyir füzesi tehdidi senaryo gereği mavi kuvvetler tarafından önlendi ve imha harekâtı icra edildi. Bu senaryoda, modern savaş koşullarında karşılaşılması muhtemel asimetrik füze saldırılarına karşı Türk hava kuvvetlerinin ve müttefik unsurların ortak refleks kabiliyetleri test edildi.

İHA’LAR İLK KEZ BOMBARDIMAN ROLÜNDE KULLANILDI

Eğitimdeki üçüncü yenilik ise insansız hava araçlarının (İHA) rolleri oldu. İHA’lar, ilk kez bombardıman görevinde kullanıldı. Konvansiyonel harekât kapsamında gerçekleştirilen uluslararası eğitimde, sadece İHA’lar doğrudan bombardıman işlevini yerine getirdi. Daha da önemlisi, insanlı savaş uçakları, Türk Savunma Sanayii tarafından geliştirilen AKINCI, AKINCI-S ve ANKA 3 İHA’larını koruma ve eskort görevlerini üstlenerek görev aldı. Bu senaryo, insanlı ve insansız sistem entegrasyonunun en ileri örneklerinden biri olarak tarihe geçti. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve Türk Savunma Sanayinin teknolojiye dayalı dönüşüm kapasitesi, bu eğitimle bir kez daha gözler önüne serildi. Bu gelişmeler, geleceğin harekât ortamına hazırlıklı bir hava gücünün yansımasını oluşturdu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Uluslararası Anadolu Kartalı-2025’te Yenilikler!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Miralay Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!