UNESCO, bu yılki Dünya Basın Özgürlüğü Günü etkinliğini, “Cesur Yeni Dünyada Habercilik – Yapay Zekanın Basın Özgürlüğü ve Medya Üzerindeki Etkisi” temasıyla Belçika’nın Brüksel şehrinde gerçekleştirdi.
Etkinlikte, Gazze’de yaşamını kaybeden gazetecilere dikkat çekildi. Medya profesyonelleri, siyasetçiler ve sivil toplum temsilcilerinin bir araya geldiği bu buluşmada, yapay zekanın basın özgürlüğü ve demokratik değerleri zayıflatmak yerine nasıl güçlendirebileceği üzerinde duruldu. Yapay zekanın gazetecilik üzerindeki dönüştürücü etkisi ifade edilirken, bu teknolojinin sağladığı daha fazla verimlilik, çok dilli erişim ve gelişmiş veri analizi gibi unsurlar vurgulandı. Bununla birlikte, yapay zekanın yanlış bilgi ve dezenformasyon yayılmasına dair taşıdığı risklere de dikkat çekildi. Gazetecilik alanında sürdürülebilir bir içerik üretimi ve adil ücretlendirme konularında da endişelerin bulunduğu kaydedildi.
“GAZETECİLİĞE KARŞI İŞLENEN SUÇLARIN CEZASIZ KALMASIYLA MÜCADELE ETMEK İÇİN ÇALIŞTIK”
Etkinliğin açılışında konuşma yapan UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, geçen yıl 82 Filistinli gazetecinin hayatını kaybettiğini ve bu durumu kayıt altına aldıklarını bildirdi. Azoulay, “Çatışma ve kriz bölgelerinde gazetecilerin savaş muhabirliği konusunda eğitim alması ve gerekli ekipmanla donatılması için çalışmalar yapıyoruz. 2021’den bu yana Küresel Medya Savunma Fonu için seferber edilen 4 milyon dolar, dünya genelinde yaklaşık 5 bin savaş muhabirini desteklememizi sağladı” dedi. Azoulay, gazeteciliğe karşı işlenen suçların cezasız kalmaması için de mücadele ettiklerini ifade etti. Özellikle gazeteci cinayetlerinin soruşturulmasının önemine dikkat çeken Azoulay, “Cezasız kalma oranının, hala çok yüksek olmasına rağmen azaldığını görmekten memnuniyet duyuyoruz. 2012 ile 2024 arasında yüzde 10 oranında bir azalma söz konusu. Bu bir ilerleme, ancak hâlâ yüksek.” değerlendirmesinde bulundu.
“GAZZE’DE ÖLDÜRÜLEN GAZETECİ SAYISINDA KESKİN BİR ARTIŞ GÖRÜYORUZ”
Etkinliğe görüntülü mesaj ile katılan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Çatışma bölgelerinde, özellikle Gazze’de öldürülen gazeteci sayısında keskin bir artış görüyoruz.” dedi. Guterres, yapay zekanın insan haklarıyla uyumlu ve gerçekleri ön planda tutacak şekilde şekillendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
AB Komisyonunun Teknolojik Egemenlik, Güvenlik ve Demokrasiden Sorumlu üyesi Henna Virkkunen de video mesajında, “2024’te rekor sayıda gazeteci öldürüldü. Bunların büyük çoğunluğu Gazze’deki muhabirlerdi. Hiçbir yerde gazetecilerin öldürülmesine karşı hoşgörü veya cezasızlık olmamalı. Gazetecileri Koruma Komitesi, 2024’te dünya genelinde 124 gazetecinin hayatını kaybettiğini belgeledi. Bunların 82’si Filistinliydi.” şeklinde bilgiler verdi.
Miralayhaber.com