SANAYİ ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, “Yerli patent başvurularında dünyada 12’nci, marka başvurularında 6’ncı, tasarım başvurularında ise 2’nci sıradayız. 23 yıl önce bir yıl içinde yapılan patent başvuru sayısı yalnızca 414 iken, 2024 yılında 10 bin 186 yerli patent başvurusu gerçekleştirerek yeni bir rekora imza attık” bilgilerini verdi.
Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından düzenlenen ‘Fikri Mülkiyet Günü’ etkinliği, ‘Sınai Mülkiyet ve Müzik: Sınai Mülkiyetin Ritmini Hissedin’ temasıyla gerçekleşti. Program, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Zeki Durak, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdür Yardımcısı Fatoş Altunç, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Bal ile pek çok davetlinin katılımıyla Türk Patent ve Marka Kurumu Konferans Salonu’nda yapıldı.
‘YENİ BİR REKORA İMZA ATTIK’
Bakan Yardımcısı Gönüllü, konuşmasında Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda hedeflerinin, teknoloji üreten ve yenilikçi bir Türkiye oluşturmak olduğunu vurguladı. “Bu vizyonun temel taşlarından biri, güçlü bir fikri mülkiyet ekosistemidir. Fikri ve sınai hakları güvence altına alınmayan bir ülkede, özgün fikirlerin gelişmesi ve yenilikçi düşüncelerin ortaya çıkması mümkün değildir. Son 23 yılda fikri mülkiyet alanında önemli başarılar elde ettik. Ar-Ge, yenilik ve teknoloji altyapılarımızla birlikte büyük bir potansiyeli ortaya çıkardık. Geçerli tescillere sahip sınai mülkiyet portföyümüzü 23 yılda 93 binden 2 milyonun üzerine çıkardık. Yerli patent başvurularında 2024 yılında elde ettiğimiz 10 bin 186 başvuru, yeni bir rekorun parçasıdır. Şu an teknoparklarımızda 11 bin 593 firma bulunmakta ve bunların toplamda 2 bin 169 patent tescili ile 4 bin 644 patent başvurusu var.” dedi.
‘ÜLKE GENELİNDE SINAİ MÜLKİYET BİLİNCİNİ ARTTIRIYORUZ’
Bakan Yardımcısı Gönüllü, TÜRKPATENT Destek Programı üzerinden son 5 yılda 8 bin 327 uluslararası patente destek sağlandığını belirtti. “Yerli coğrafi işaret tescil sayımız bin 715’e ulaştı ve bu sayede dünyada ikinci sıraya yükseldik. Avrupa Birliği düzeyinde, coğrafi işaret tescil sayılarımız ise 1 yılda 18’den 31’e çıkartıldı.” şeklinde bilgi verdi. Ayrıca, TÜRKPATENT’in, fikri mülkiyetin korunması adına attığı adımların, ülkemizin yenilikçilik kültürünü güçlendirdiğini ifade etti. Elektronik başvuru sistemiyle yılda 250 binden fazla başvurunun dijital ortamda yapıldığını kaydetti. Gönüllü, yapay zeka destekli dijital dönüşüm projeleriyle de alanın güçlendirileceğini dile getirdi.
‘TÜRKİYE FİKRİ MÜLKİYET ALANINDA HEDEFLERİNİ DAHA DA BÜYÜTECEKTİR’
Bakan Yardımcısı Gönüllü, üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirmek, teknoloji transfer ofislerini desteklemek ve akademik buluşların ticarileşmesini hızlandırmak için önemli adımlar attıklarını vurguladı. “IP Öncüleri Projesi ve Patentli Türkiye Üniversiteler Patent Yarışması ile iş birliğimizi daha ileri taşıyoruz. Gençler, bu ülkenin dinamik gücü ve milli teknoloji hamlesinin mimarları olacak.” dedi. Ayrıca, Türkiye’nin, fikri mülkiyet alanındaki başarılarını geliştirmeye devam